Matematik

Finde ligning for tangent for en funktion

14. september 2011 af tonedøv (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej. 

jeg vil sætte pris på hvis nogle kunne løse denne opgave:

 

Bestem en ligning for tangenten til grafen for funktionen f(x)=3x^2+5x+1 i punktet P med førstekoordinaten 1.

 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2011 af mathon

TI-89
                         Define f(x) =
3x^2+5x+1
                         Define g(x) = d(f(x),x)                                                      her defineres f '(x)

                         Define t(x0) = expand(solve(y=g(x0)*(x-x0)+f(x0),y))     her defineres tangentligningen

                         t(1)                                                                                   her beregnes tangentligningen                                           


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. september 2011 af peter lind

Ligningen for en tangent i (x0, f(x0) er y =f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. september 2011 af Tyrael (Slettet)

Lige en kort bemærkning: Der findes flere forskellige fremgangsmåder. Det er altså en smagssag, hvordan man foretrækker at løse denne type opgave. 
1) Man kan bruge et CAS-værktøj - som foreslået i #1. Hertil er Graph et rigtig godt program (og selvfølgelig til en masse andet!).
2) Eller man kan, som foreslået i #2, nemlig benytte tangentligningen y = f'(x0)(x-x0)+f(x0) i (x0, f(x0).
Personligt foretrækker jeg en lidt anderledes tilgangsmåde:

Givet en funktion f(x) = 3x2+5x+1 i punktet P med førstekoordinaten 1.

Bestemmer andenkoordinaten, dvs.

 f(1) = 3·12+5·1+1 = 9

Dernæst bestemmes differentialkvotienten, dvs.

f'(x) = 6x+5

Tangentens hældning er altså

f'(1) = 6·1+5 = 11


Tangentens ligning er

f(x) = ax+b

De kendte værdier indsættes, og ligningen løses mht. b, dvs.

 9 = 11·1+b ⇔
-2 = b

Hvorfor tangenten i punktet P er f(x) = 11x-2

Jeg håber, at det hjalp!



 


Svar #4
14. september 2011 af tonedøv (Slettet)

mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Finde ligning for tangent for en funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.