Kemi

Termodynamik

15. september 2011 af Korkproppen (Slettet)

Opgaven lyder:

 

Beregn ΔH for reaktionen:

CH3COOH (l) + 2O2 (g) --> 2CO2 (g) + 2H2O(l)

 

ud fra følgende reaktionsentalpier:

2H2(g) + O2 (g) --> 2H2O (l)                                          ΔH = -572,0 kJ/mol

C(grafit) + O2(g) --> CO2 (g)                                         ΔH = -393,5 kJ/mol

2C(grafit) + 2H2(g) + O2 (g) --> CH3COOH(l)            ΔH = -484,5 kJ/mol

 

Jeg har tænkt så langt, at jeg tror der skal noget kobling af de 3 neders reaktioner til, for at opnå den øverste reaktion. Jeg aner bare ikke hvordan jeg skal starte. Kobler jeg de 2 første, får et resultat som jeg kobler med det sidste? Det er det jeg har prøvet på, men det fører mig ingensteder hen. HELP!

 

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. september 2011 af exutu (Slettet)

Hvis vi nummererer dem oppefra og ned med 1 til 3.

Først kan vi sige vi skal bruge den modsatte af reaktion 3 altså:

-3)

 

CH3COOH---> O2 + 2H2 + 2C

reaktion 2 vender den rigtige vej  men skal ganges op med 2:
2*2)-3)

CH3COOH +2C+2O2 ---> 2CO2 + O2 + 2H2 + 2C

bliver:

CH3COOH +O2 ---> 2CO2 + 2H2

1 vender den rigtige vej så derfor:

1+2*2)-3)

CH3COOH+ O2 + 2H2 + O2 ---> 2H2O + 2CO2 + 2H2

Bliver til

CH3COOH + 2O2 ---> 2H2O + 2CO2

Nu gør du det samme med enthalpierne som der er gjort med reaktionerne altså:

1)+2* 2) - 3)


Svar #2
15. september 2011 af Korkproppen (Slettet)

TUSINDE TAK! Det er bare super. Og jeg forstår det endda!

 

Jeg har bare et spørgsmål, der hvor du vendee reaktion 3, så skal fortegnet på deltaH også vendes, ja?

Og deltaH for reaktion 2 skal jeg gange med 2.

Hvorfor skal man sige minus deltaH for reaktion 3?


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. september 2011 af exutu (Slettet)

Når man vender reaktion vendes fortegnet også på delta H (og det er derfor jeg kalder det for - 3) og Ja delta H for 2 skal ganges med 2.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2011 af uiouio (Slettet)

hvordan kan du se, at reaktionerne vender de rigtige veje?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2011 af uiouio (Slettet)

?_f H=-572,0+(2-393,5)-(-484,5)  kJ/mol=-874,5 kJ/mol


Brugbart svar (2)

Svar #6
16. september 2011 af exutu (Slettet)

Jep jeg får samme resultat.

Jeg kigger først på 3'eren. Her kan jeg se at methansyre står på den forkerte side så den vender jeg.

Derefter kigger jeg på grafit. Jeg kan se at den står på den rigtige side men hvis reaktionen skal gå op har jeg brug for 2 af dem.

Tilsidst kigger jeg på H2. Hvis ligningen skal ende med at være som totalligningen skal jeg have 2 af dem (altså 1 af ligning 1).

Det lyder som om det tager meget længere tid end det gør men egentligt tager det meget kort til og kan gøres i hovedet.


Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.