Matematik

Hjælp til en matematikopgave

15. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Et nedslagskraters størrelse afhænger af den energi, der bliver udløst ved nedslaget. Sammenhængen kan beskrives ved formlen:
y=k*x^(1/3)
 

Hvor y er kraterets diameter (meter), og x er energien (megaton TNT). Barringer-krateret er 1200 meter  i diameter, og ved nedslaget blev der udløst en energimængde på 20 megaton TNT.
a) bestem tallet k.
 

y=k*x^(1/3)
1200=k*?20?^(1/3)

k=442,0838
 

Bestem diameteren af det krater, der bliver dannet ved et nedslag med en energi på 4 megaton TNT.
y=k*x^(1/3)
y=442,0838*4^(1/3)
y=701,7642892

En forsker studerer to forskellige krater. Det enen krater har en diameter, der er 20 % større end det andet
b) hvor mange procent større var energien, der ved udløst ved det store nedslag?
 

y.=k*x.^(1/3)
1,20*y. er y. forøget med 20 %
1,2*y.=k*((1+r)x.)^(1/3)=
(1+r)^(1/3)*(k*x.^(1/3) )=
(1+r)^(1/3) y.
Hvoraf:
(1+r)^(1/3)=1,2
1+r=?1,2?^3
r=?1,2?^3-1=1,728-1=0,728=72,8 %
Altså: En forøgelse af diameteren på 20 %, giver en nedslagsenergisforøgelse på 72,8 %

En forsker studerer to forskellige krater. det ene krater har en dimeter der er 20 % større end det andet.

c) Hvor mange procent større var energien, der blev udløst ved det store nedslag?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du har opgaven kørende i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1069004 , hvor du allerede har fået svar til den første opgave. Der er ingen grund til at starte en ny tråd med den samme opgave. Fortsæt i stedet diskussionen i den oprindelige tråd.

Er spørgsmål c) ikke det samme som b) ?


Svar #2
15. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Jo, det er den samme. Var fordi der faktisk var to spørgsmål indeunder a'eren.

Og nej, men håbede på at folk ville svare, hvis jeg lavede en ny tråd, hvor det var dette spørgsmål der var "problemet", eftersom det vile være denne tråd folk muligvis ville ligge mærke til, istedet for en kommentar i den anden.. :-)


Svar #3
15. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Eller hov, er det mig der er lidt forvirret nu? Har jeg ikke allerede svaret på dette spørgsmål?

Jeg beklager.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

En kommentar i den anden tråd vil "bumpe" den tråd op til toppen på "populær" listen.


Svar #5
15. september 2011 af louiseeglin (Slettet)

Ja okay, var jeg ikke klar over :-)


Skriv et svar til: Hjælp til en matematikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.