Matematik

En drillende ligning

21. september 2011 af MatildeB94 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har problemer med denne ligning:

 

-(x+3)5-(9-8x)=x-2

 

Det ville være skønt med noget hjælp.

Tak på forhånd (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Gang ind i parentesen, hæv parenteserne, og reducer.


Svar #2
21. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Hvordan skal jeg gange '5-' ind i parentesen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Det skal du heller ikke. Minusset bag 5 hører til næste led.
Plus og minus deler stykker op i led.

Det er 5, der skal ganges ind i første parentes ... åh ja, og så er der et minus foran, så alle leddene i parentesen skal have skiftet fortegn (hvilket er det samme som at gange -1 ind i den, så i virkeligheden kommer du faktisk til at gange -5 ind i parentesen).

Du kan betragte dit udtryk sådan her:   -1· (x+3)·5   - (9-8x)  =   x-2.

Prøv. Skriv her hvad du gør, så kan vi rette og hjælpe videre.


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man ganger en flerleddet størrelse med et tal ved at gange hvert led i størrelsen med tallet:

-(x+3)·5 = -(5x + 15) = -5x -15


Svar #5
21. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Bare se bort fra denne.


Svar #6
21. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Hov, undskyld. Overså lige den sidste del af beskeden.

-(x+3)5-(9-8x)=x-2

 

-5x -15 -9 + 8x = x - 2.

 

 

 

 

Kan det passe?


Svar #7
21. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Ja.

Så skal du samle x'erne på den ene side og konstanterne (led uden x) på den anden.
Derpå finder du 1x.


Svar #9
21. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

-5x -15 -9 + 8x = x - 2.

 

2x = 22

x = 11?

 

Er ovenstående korrekt? (:


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Ja.

Og det kan du også overbevise dig om ved at gøre prøve (altså sætte x=11 ind i den oprindelige ligning).
Det er en smart egenskab ved ligninger: Du kan selv kontrollere facit.


Svar #11
21. september 2011 af MatildeB94 (Slettet)

Det vil jeg benytte mig af fremover!


Jeg siger tak for den gode hjælp - det blev meget lettere at forstå (:


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Skønt. Det var en fornøjelse at kunne hjælpe; og du kunne jo rigtigt meget selv, da du kom godt i gang.


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. september 2011 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

-(x+3)5-(9-8x)=x-2


-5x - 15 -9 + 8x = x - 2


-5x + 8x -x = -2 + 15 + 9


2x = 24


x = 12


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er forkert på højre side

-2 + 15 + 9 = -2 + 24 = 22


Brugbart svar (0)

Svar #15
22. september 2011 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

Hov :)

Skriv et svar til: En drillende ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.