Matematik

Hvordan løser man en ligning?

22. september 2011 af Shiam (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Goddag, hvordan har i det?

Jeg har problemer med at løse disse ligninger:

½ x – 5 = 2

½ x + 11 = -3x – 4

7 ( 2x – 4 ) = 2 – ( ½ x + 6 )

 


Brugbart svar (3)

Svar #1
22. september 2011 af RYETAYET (Slettet)

Habibi albi, du skal få x til at stå alene, altså x= bla bla bla...

ligning 1: ½ * x - 5=2

Du skal først lægge 5 til på begge sider af lighedstegnet, så -5 fjernes på venstre side. yani hvordan kan du fjerne -5? Altså hvordan kan du få -5 til at være 0.. det kan du ved at lægge 5 til på begge sider af lighedstegnet...

der står nu: ½*x=2+5

nu skal du fjerne ½ på venstre side, og det gør du ved at dividere med ½ på begge sider:

2+5 giver jo 7, så

x=7 / ½

der var den ene :)


Svar #2
22. september 2011 af Shiam (Slettet)

tak skal du har?

Kan du også de to andre?


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. september 2011 af RYETAYET (Slettet)

x=-30/7

 

og

 

x = 48/29

 

Har ikke tid til at forklare ;)


Svar #4
22. september 2011 af Shiam (Slettet)

Vil du ikke være så flink at forklare når du nu endelig tid.

Tak igen.


Brugbart svar (2)

Svar #5
22. september 2011 af RYETAYET (Slettet)

½ x + 11 = -3x – 4

Du kan starte med at lægge x'erne på den ene side og tallene på dan anden side af lighedstegnet. Læg x'erne til venstre og tallene til højre..

for at fjerne +11, skal du trække 11 fra. så står der: ½x = -3x - 4-11 (når man trækker -4-11, så giver det -15)

så kan du så fjerne -3x fra højre side, det gør du ved at lægge 3x til på begge sider:

der står: ½ x + 3x = -15..

du kan sagtens lægge 0,5x og 3x sammen, så det bare bliver 3,5x=-15

 

nu mangler du kun at fjerne 3,5 der står foran x.. det gør du ved at divider med 3,5 på begge sider (når der ikke står plus eller minus mellem 3,5x, så er det fordi der står 3,5*x i virkeligheden)..

 

x=-15 / 3,5 ........... og det er det samme som 30/7.. men det er bedst hvis du skriver -15/3,5


Brugbart svar (2)

Svar #6
22. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Jeg er ikke enig i, at -15/3,5 er en god notation, fordi man bør holde sig til enten brøk eller decimaltal.

I tredje stykke skal du gange ind i (alle led) i parenteserne: a(b+c) = ab+ac.

Jeg tror, at det er mest lærerigt, hvis du selv forsøger.

Yigido,Ustaaa har givet en masse god hjælp, men hvis du ikke træner selv, kommer det ikke ordentligt ind i hovedet.
Tilgengæld kan du få os til at se på dine mellemregninger (og blive inspireret af hjælpen).
 


Svar #7
22. september 2011 af Shiam (Slettet)

Tusind tak for hjælpen,

Yigido,Ustaaa og Chrystine.


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. september 2011 af AskTheAfghan

Jeg er enig med det, hvad Chrystine siger mht. -15/3,5. Man skal ikke have decimaler i brøken, derfor skal der være -30/7. Alas det er altså en uægte brøk, da tælleren < nævneren. For at få det til at være en ægte brøk, skal det således ses ud; - 42/7 .


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. september 2011 af RYETAYET (Slettet)

uha, så har jeg også lært noget nyt, selv ;)


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Nej, - 42/7  er ikke en ægte brøk, men et blandet tal.

Så vidt jeg ved, afleverer man helst svar som blandet tal i folkeskolen - men derefter anses uægte brøker som pænere.

Grunden er, at notationen er lidt forvirrende (og efter hvad jeg har hørt, ikke defineret ens i alle lande);
mellem heltallet og den ægte brøk underforstår vi et +, men havde det været bogstaver, ville notationen betyde et underforstået •tegn: a b/c = a•b/c.

Det sidste blev vist lidt dybt, men altså aflevér svaret som det blandede tal -4 2/7 eller som den uægte brøk -30/7.


Skriv et svar til: Hvordan løser man en ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.