Matematik

Regression: Kender to relative tilvækster, find a.

24. september 2011 af njepsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej med jer,

Sidder med en opgave her, og er kørt lidt fast.

Jeg har fået oplyst to relative tilvækster, lad os bare sige 20% på x-aksen, og 27% op y-aksen.

Opgaven lyder, at jeg herefter skal finde hældningskoeffecienten for den funktionstype (potens) den danner.

Nu er jeg kørt lidt fast. Jeg har gjort flg.:

 

Oprettet et nyt spreadsheet og tage udgangspunkt i 10; startsværdien er altså (10,10).

Næste hedder så (10^1.20;10^1.27) og så videre og så videre.

Herefter har jeg lavet potens regression på mit dannede skema, og fået en a. 

Problemet er bare, om jeg godt bare må tage udgangspunkt i 10, eller om der er regler for dette?

 

Findes der evt. andre måder?

Ses her - blot med andre tal:

http://apecho.com/junk/uploads/24_09_2011_2738.png


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2011 af peter lind

Du har at y = b*xa. Med de relative tilvækster rx og ry giver dette y*(1+ry) = b*(x(1+rx))a

Du kan også klare dig med 2 punkter se http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/funktioner.html#potens


Svar #2
24. september 2011 af njepsen (Slettet)

#1


Du har at y = b*xa. Med de relative tilvækster rx og ry giver dette y*(1+ry) = b*(x(1+rx))a

Du kan også klare dig med 2 punkter se http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/funktioner.html#potens

Forstår ikke helt første eksempel - jeg har ingen punkter, kun tilvæksten..


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2011 af peter lind

Jeg hentyder til dit eget forslag, hvor du starter med x = y = 10. Jeg ser lige at jeg har glemt at hæve a'erne. Håber det er forståeligt alligevel


Svar #4
24. september 2011 af njepsen (Slettet)

Så dette stykke skal altså være:

y*(1+1.15) = b*(x(1+1.07))^a

Men jeg mangler jo stadig en masse tal jeg ikke har fundet endnu.. ? Forstår virkelig ikke fremgangsmåden..


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2011 af peter lind

Det stemmer ikke med de 20% og de 27%. Det vil give y*1.27 = b*(x*1,2)a = b*xa*1,2a.  Dividerer du det med den oprindelige ligning går b, x og y ud så du får 1,27 = 1,2a


Svar #6
24. september 2011 af njepsen (Slettet)

Ahh, selvfølgelig. Tak skal du have. Kunne ikke rigtig visualisere det med opløftede a'er osv. :)

Tak!


Skriv et svar til: Regression: Kender to relative tilvækster, find a.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.