Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

polære og upolære stoffer?

26. september 2011 af SineJespersen01 (Slettet) - Niveau: C-niveau

heeej allesammen!

Jeg skal til at skrive en rapport om polære og upolære stoffer..

men jeg er gået lidt i stå ved terioen..

Kan i ikke give nogle gode ideer til hvad jeg kan skrive som teori i den her rapport?

Jeg vil blive super taknemmelig hvis i kunne hjælpe mig! :D

 

Sov godt! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2011 af exutu (Slettet)

Start med at fortæl mig: hvordan ved du om et stof er polært eller upolært (der er to måder du kan forklare mig det på 1. rent praktisk hvordan ville du bestemme det og 2. hvordan kan du se det fra struktur formlen, svar gerne på begge).


Svar #2
26. september 2011 af SineJespersen01 (Slettet)


Svar #3
26. september 2011 af SineJespersen01 (Slettet)

er polært stoffer ikke stoffer som ikke vil bindes med andre og upolært er stoffer som vil bindes med andre..

Jeg er ikke så god til det her :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. september 2011 af exutu (Slettet)

Uden at gå for meget i detalje er polære stoffer, nogen som har en stor elektronegativitets forskel da elektronerne så vil blive trukket hen mod den mest elektronegative og skabe "polerne".  Du slår op i dit periodiske system. Finder elektronegativiteten af det ene stof og af det andet stof og ser så hvor stor forskel der er. Rent praktisk kan du undersøge hvilken fase det polære/ ikke polære (det hydrofobe) stof vil lægge sig i.


Brugbart svar (3)

Svar #5
27. september 2011 af Booklover (Slettet)

Polære stoffer = kan blandes med andre polære stoffer, er hydrofile (fx er vand et glimrende opløsningsmiddel for andre polære stoffer). Polære stoffer består af sammenbundne molekyler, hvis intermolekylære bindinger (altså bindingerne imellem de enkelte molekyler) er polære, og den intermolekylære polaritet er forårsaget af polære intramolekylære bindinger imellem atomerne, som de enkelte molekyler består af. Den intramolekylære polaritet imellem atomerne skyldes at der forekommer en forskel i elektronegativiteten imellem atomerne som er større end 0,5 (men mindre end 2,0 - så er der tale om ionbindinger!). Elektronegativiteten angiver, hvor god en evne de enkelte atomer i et molekyle har til at 'trække' i elektronerne - når der er tale om molekyler, er atomerne sammenbundne via kovalente bindinger, hvor elektronerne 'deles' for at opfylde oktetreglen, men hvis dele af et molekyles atomer trækker mere i elektronerne (mere elektronegative) end andre dele af atomerne i molekylet (mindre elektronegative), vil ladningen i molekylet 'forskydes' en lille smule. Der dannes en delta negativ og delta positiv ende i molekylet - altså en mere negativt ladet og mere positivt ladet ende i molekylet. Jo højere elektronegativtet, jo bedre evne til at trække i elektronerne, og omvendt (elektroner = negativ ladning!). Når molekylerne i et polært stof så sammenbindes vil den intramolekylære polaritet (dvs. polariteten imellem atomerne i de enkelte molekyler) bevirke, at der skabes en intermolekylære polaritet (dvs. mellem molekylerne), og således bliver stoffet samlet polært. De intermolekylære bindinger er relativt stærke fordi der netop er tale om bindinger mellem molekyler, som har henholdsvis lidt negative/positive ender. Fx et vandmolekyle (klassikeren!) består af et oxygenatom og to hydrogenatomer. Oxygenatomet er mere elektronegativt end de to hydrogenatomer tilsammen (altså mindre elektronegativt). Dette betyder, at oxygenatomet er bedre til at trække i elektronerne (som jo deles mellem hydrogen/oxygenatomer i kovalente bindinger) og derfor bliver denne 'ende' i vandmolekylet mere negativt ladet end hydrogenatomernes 'ende' i vandmolekylet (se illustration). Når fx to vandmolekyler sammenbindes (intermolekylære bindinger) vil den mere positive hydrogenatom-ende i det ene vandmolekyle tiltrækkes af den mere negative oxygenatom-ende i det andet vandmolekyle. Dette betyder, at bindingerne bliver relativt stærke - og netop derfor ser du, at mange polære stoffer generelt har høje kogepunkter (tænk blot på vand!)

(Ps. går du fra at du kender til princippet med oktetreglen og kovalente bindinger - hvis ikke, så går det ud på, at grundstofferne gerne vil forsøge at ligne ædelgasserne i ottende hovedgruppe i det periodiske system og derfor på forskellig vis går sammen for at få netop otte elektroner i yderste obital/skal - se blot illustration med et vandmolekyle som dannes via kovalente bindinger - prøv at tælle antallet af elektroner i alt ;) 

Upolære stoffer = kan blandes med andre upolære stoffer, er hydrofobe. Her er der (i modsætning til polære stoffer) tale om upolære intramolekylære kovalente bindinger mellem atomerne i de enkelte molekyler, og således også upolære intermolekylære bindinger mellem molekylerne i et upolært stof. Upolariteten i de intramolekylære kovalente bindinger imellem atomerne i de enkelte molekyler skyldes, at forskellen i elektronegativiteten hos de enkelte atomer, som molekylerne består af, er under 0,5. Atomerne trækker simpelthen mere ligeligt i elektronerne i de kovalente bindinger, og der dannes derfor ikke en mere negativ/positiv ladet ende. Denne intramolekylære upolaritet imellem atomerne har også betydning for hvor stærke de intermolekylære bindinger imellem molekylerne bliver. Nu er der jo ingen modsatladede poler som tiltrækker hinanden (som i polære stoffer) og derfor vil bindingsevnen blive ringere/svagere, hvorved kogepunktet nedsættes (generelt - der er dog mange ting som spiller ind her, og derfor er det kun en generel huskeregl!). Der etableres i upolære stoffer såkaldte londonbindinger imellem molekylerne i upolære stoffer. 

Og så er der jo lige det sjove tilfælde med fx ethanol ... er stoffet upolært/polært? Det har jo både en upolær struktur fra ethan men har fået påhæftet en -OH gruppe (som du kender fra vand ... som jo var et polært stof). Hvis jeg nu siger, at der gælder en regl med, at der går ca. 4 C'er pr. OH-gruppe, er ethanol så samlet set et polært eller upolært stof? Er det mest blandbart med vand/polære stoffer eller benzin/upolære stoffer? ;p Hvis du svarer rigtigt har du vist forstået min lange smøre ...... ;) 


Svar #6
27. september 2011 af SineJespersen01 (Slettet)

MANGE TAAAAK!!! :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. september 2011 af Booklover (Slettet)

Det var så lidt ;) ... men du svarede ikke på mit lille spørgsmål tilsidst? ... heheh ... det er prøvelsen ...

Men bare spørg hvis der er noget du ikke forstår (var til kemieksamen i netop emnet så det sidder stadig fast, selvom jeg er færdig med gym ;)


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. oktober 2012 af Christiansen2 (Slettet)

Hvad så med koffein? 


Skriv et svar til: polære og upolære stoffer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.