Matematik

defferential ligning

27. september 2011 af feuni (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

givet (1+x^2)*y*y'=x(1+y^2)

Jeg har separeret og får

(y/(1+y^2))*dy=(x/(1+x^2))*dx

er det korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2011 af Walras

Det er korrekt.

(y/(1+y2))*dy=(x/(1+x2))*dx

Den kan omskrives til

y(1+y2)-1dy=x(1+x2)-1dx

Du kan da integrere begge sider ved substitution, idet

∫(y(1+y2)-1)dy=∫x(1+x2)-1)dx <=>

1/2*∫((1+y2)-1)d(1+y2)=1/2*∫(1+x2)-1)d(1+x2) <=>

1/2*ln(1+y2)=1/2*ln(1+x2)+k,

ln(1+y2)=ln(1+x2)+c, hvor c=2k

1+y2=(1+x2)*C, hvor C=ec

y2=Cx2+C-1

I øvrigt er det en differentialligning.


Svar #2
27. september 2011 af feuni (Slettet)

hi hi så godt der var sneget et e ind istedert for et i.

Kan jeg ikke bare substuere i den normale brøk.

∫(y/(1+y^2))*dy

u=1+y^2

du=2y*dy Jeg skal altså bruge (1/2) du

1/2∫(1/(u))*du

den bliver 1/2(ln(u)

samme fremgangsmåde på højre side


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. september 2011 af Walras

Jo, det er det samme, som jeg har gjort. Du laver bare en mere eksplicit substitution.


Svar #4
27. september 2011 af feuni (Slettet)

super. tak for hjælpen


Skriv et svar til: defferential ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.