Kemi

Reduktion, oxidation

02. oktober 2011 af Imprafir (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, har et reaktionsskema:

I2 + HNO3 <=> HIO3 + NO

...som jeg har afstemt til: 3I2 + 10HNO3 <=> 6HIO3 + 10NO + 2H2O

Mit spørgsmål er: 

Hvilket stof reduceres og hvilket oxideres? Jeg ved at OT stiger ved oxidation og at OT falder ved reduktion, men har svært ved at se det i denne reaktion. På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Bestem oxidationstal for Nitrogen og Iod på begge sider af reaktionspilen


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2011 af vejgeh (Slettet)

I2 har ligesom fx O2, H2 og N2 oxidationstallet 0.

H og O er i denne reaktion uændrede. H vil altid, medmindre du har H2, have OT +1. Det samme gælder næsten altid for O.

Altså er det N, som også indgår i reduktionen og oxidationen. N i HNO3 er bundet til 1 positiv ladning (H+) og 3*2 negative ladninger (O2-), og da HNO3 overordnede ladning er 0, giver det OT for N på 1 - 3*2 + OT(N) = 0  <=> OT(N) = +5.

I iodationen er I-atomet bundet til 1 positiv ladning og 3*2 negative ladninger, og den overordnede ladning for stoffet er 0. Dermed er OT for I i HIO3 lig med 1 - 3*2 + OT(I) = 0 <=> OT(I) = +5.

i NO er O -2, derfor må N være +2.

N går altså fra +5 til +2, og I går fra 0 til +5.


Skriv et svar til: Reduktion, oxidation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.