Matematik

Andengradspolymiet - find a og c

04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven:

 

Grafen for f(x) = ax2 + 4x + c har toppunkt i (-1,2) Bestem a og c.

 

- Skal jeg bruge noget med formlen for diskriminanten og isolere c? eller hvilke formler eller metoder skal jeg bruge for at kunne løse opgaven?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt toppunktsformlen

PT(-b/2a , -d/4a) ,

hvor du kender koordinaterne (-1,2), samt b = 4 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlen for koordinaterne til toppunktet. Bestem a fra toppunktets x-koordinat, og bestem så d, og dermed c fra toppunktets y-koordinat.


Svar #3
04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#1


Hvordan? Jeg har jo allerede værdierne for toppunktet, hvorfor skal jeg så bruge formlen for toppunkter?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Du kan jo opstille ligningerne

-b/2a = -1 , og

-d/4a = 2 .

Nu kan du så følge instrukserne givet i #2 af Andersen11.


Svar #5
04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#4


Okay så hvis vi siger, at jeg starter med at finde a ud fra x-kordinaten, så skriver jeg:

 

-b/2a = -1   

-4/2a = -1

 

Og så isolerer jeg 2a, og dividere derefter svaret med 2, så jeg kan finde frem til a-værdien?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Ja, ligningen -4/2a = -1 har så løsningen a = 2 .


Svar #8
04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

 

 


#6#7


Ja, jeg skal finde d, for at finde c ud fra y-kordinaten. Men for at finde d, skal jeg bruge formlen: d = b2 -4ac

Men problemet er, at jeg ikke kan finde d, når jeg i formlen har 2 ubekendte? (c og d)

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man finder d nu ud fra toppunktets 2.-koordinat

yT = -d/(4a) .

Da yT er kendt, og a lige er blevet fundet, kan d beregnes.

Dernæst beregnes c af

d = b2 - 4ac .


Svar #10
04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#9


Når ja, det vidste jeg godt. Var ikke helt vågen. 

 

Er dette blevet isoleret korrekt?

-d / 4* 2 = 2

4 * 2 = d * 2

4*2 / 2 = d

d = 4


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det er ikke korrekt. Du sjusker med fortegn og med manglende parenteser:

yT = -d/(4a) , så

d = -yT·4a = -2·4·2


Brugbart svar (1)

Svar #12
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

En hurtigere måde at udregne c på er at benytte, at f(-1) = 2 . Med a = 2, har vi da

2 = 2·(-1)2 + 4·(-1) + c ,

men fremgangsmåden via d er jo ganske illustrativ.


Svar #13
04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#11


dvs. d = -16?

 

Ja okay, den måde kan man også beregne c på, men synes nu begge måder tager lige lang tid.


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er den korrekte værdi for d .

Det er da nemmere at beregne c direkte som i #12, end først at skulle beregne d, og så at isolere c fra udtrykket for d.


Svar #15
04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#12


I den sidste, hvor jeg bruger metoden hvor jeg indsætter i forskriften ser det således ud:

 

f(-1) = 2 . (-1)2 + 4 . (-1) + c
f(-1) = 6 + c

Hvordan får jeg her isoleret c? Kan ikke komme videre.


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Genlæs #12.


Svar #17
04. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#16


Når ja, havde da lige glemt at f(x) er det samme som y. :-)

 

Så hedder det:

2 = 2 . (-1)2 + 4 . (-1) + c
2 = 6 + c

 

Men er meget dårlig til at isolere.

Skal den så hedde:

6/2 = c

eller -6 + 2 = c


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#17

Det er ikke korrekt. Du finder i stedet

2 = 2·(-1)2 + 4·(-1) + c

2 = 2 - 4 + c , så

c = 4 .


Svar #19
06. oktober 2011 af Zkw37 (Slettet)

#18


Når ja, det er jo også sandt..

Jeg har lige sidste spørgsmål til en opgave:

 

Opløs, hvis det er muligt, tæller og nævner i faktorer , og forkort om muligt  brøken:

ax2 -(a2+a) x+a2 /  2x2-2(a-1)x-2a

 

Hvordan skal jeg løse denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #20
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

Leddene i tælleren har en faktor a fælles, leddene i nævneren har en faktor 2 fælles.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.