Matematik

Bestem.. noget med trekanter

05. oktober 2011 af mossing (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa allesammen igen. Beklager jeg bliver ved med at spørge i aften, men den her aflevering driller lidt. Der her skulle dog være sidste gang jeg spørger idag. :-)

Opgaven lyder:

I en trekant ABC er |AB| = x, |BC| = x/3 og |AC| = 3x/4.

a) Bestem a.

b) Bestem x, når arealet af trekanten er 13.

Håber I kan hjælpe, for den her opgave kan jeg godt nok ikke selv greje.

Tak på forhånd. :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Hvad mener du med a? Mener du vinkel A? Det er vigtigt at benytte små bogstaver for siderne og store bogstaver for vinklerne.

Benyt en cosinusrelation til at bestemme vinkel A.

b) Udtryk arealet af trekanten ved x, og bestem så x ud fra oplysningen, at arealet er lig med 13.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. oktober 2011 af peter lind

a er jo siden BC og jeg tror ikke på at man spørger om den.


Svar #3
05. oktober 2011 af mossing (Slettet)

Hov undskyld. Ja, jeg mener selvfølgelig vinkel A.


Svar #4
05. oktober 2011 af mossing (Slettet)

Men man kan da ikke bruge cosinus til at finde A?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jo, det kan man da. Alle tre sider er kendt med længdeenheden x. Isolerer man cos(A) i cosinusrelationen, er det kun forholdene mellem siderne, der indgår.

cos(A) = (b2 + c2 - a2) / (2bc)


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. oktober 2011 af peter lind

Jo cosinusrelationerne må stå i din bog. Ellers kan du se dem på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/geometri.html#beregnivilk


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. oktober 2011 af Effydigsme (Slettet)

Hej, jeg går i klasse med OP og har derfor samme opgave :)

Jeg kan  ikke se hvordan man kan bruge cosinusrelationen? Jeg får jo 2 ubekendte i min cosinus relation, A og x.

Tænkte også lige på, om man kan opstille to ligninger med to ubekendte, fx opstille cosinus relationen og tangens relationen og så derud fra finde x og A?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

x forkortes jo ud, når man isolerer cos(A) , se #5 . Trekantens vinkler forandres jo ikke, selv om man tegner den i målestoksforholdet 1:10 , eller 1:x .

Her er c = x , a = x/3 , og b = 3x/4 , så

cos(A) = ((3/4)2 + 12 - (1/3)2) / (2·(3/4)·1) = (9/16 + 1 - 1/9)·(2/3) = 3/8 + 2/3 - 2/27 = 209/216


Skriv et svar til: Bestem.. noget med trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.