Kemi

reaktionskinetik

16. oktober 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fundet ud af, at en reaktion i min opgave er af første orden.

Grafen har forskriften

[A] = 0,4996 * exp( -3,509*10-3 * t), t er angivet i min

Jeg skal finde reaktions hastigheden til t = 250 min

Jeg differentierer udtrykket og får 

d[A]/dt = -1,753*10-3 * 0,9965t

-d[A]/dt = -1,753*10-3 * 0,9965t

v(t) = -1,753*10-3 * 0,9965t

Hvad er enhederne på dette udtryk?

v(250) = 7,292*10-4

 

P.S.

Jeg ved godt, at man kan udnytte, at

v = k * [A] for en første ordens reaktion

og derefter bestemme [A] til tiden t = 250 min og aflæse k af forskriften for grafen. Jeg får her samme resultat. Spørgsmålet går dog på enhederne i ovenstående udtryk


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Se på udtrykket:

v= k*[A]

[A] er i M og hvad er det nu k er i? (husk at t*k skal være enhedsløs)


Svar #2
16. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

#1

Jeg har styr på enhederne i det sidste udtryk

k = s-1

og

[A] = M

men det er ikke det jeg spørger om.

 

Det er enhederne i udtrykket

v(t) = -1,753*10-3 * 0,9965t

hvor jeg har differentieret udtrykket for [A]


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Nej men hvis du siger at dit udtryk er equivalent med V= [A]*k så må du jo få den samme enhed...


Svar #4
16. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Men hvad er k i mit udtryk, og hvad er [A]? og tiden indgår også i udtrykket.

Det ligner jo netop overhovedet ikke

v = k * [A]


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2011 af mathon

1. ordens

          hvis A er en reaktant

                                  v = -d[A]/dt = k·[A]


Svar #6
16. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Mathon, det hjælper jo ikke, at du skriver noget, der allerede står i min lærebog. Din redegørelse er ikke relateret til mit spørgsmål.

Jeg har fået udtrykket

v(t) = -1,753*10-3 * 0,9965t

efter at have differentieret [A](t)

I min version af hastighedsudtrykket indgår t som variabel og ikke [A]. Det er altså ikke identisk med

v = k * [A]

så jeg ved ikke hvilke enheder der er i mit udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2011 af mathon

 

                                      v = -d[A]/dt = k·[A]

med løsningen
                                      [A](t) = [A]o·e-k·t

da
                                      e-k·t  er ubenævn ses tydeligt at enheden for k er s-1

hvoraf
                                     enheden for v er
                                                                          mol L-1 s-1

 


 


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. oktober 2011 af mathon

 

                     v(t) = -1,753·10-3·0,9965t       er en talværdiligning (uden enheder)
medens
                     v(t) = -(1,753·10-3 mol L-1 s-1)·e-(0,003506 1/s)·t   er en størrelsesligning


Svar #9
17. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)

Mange tak. Det var lige det svar, jeg skulle bruge


Svar #10
17. oktober 2011 af placebo321 (Slettet)


Skriv et svar til: reaktionskinetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.