Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

VØ opgave

21. oktober 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

The consumtion function is

C = 0,01Y2 + 0,8Y + 100


(a) Calculate the values of MPC and MPS when Y= 8


(b) Use the fact that C + S = Y to obtain a formula for S in terms of Y. By differentiating this expression find the value of MPS at Y = 8 and verify that this agrees with your answer to part (a)


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. oktober 2011 af Walras

(a)

The marginal propensity to consume is given by

MPC=dC/dY=0.02Y+0.8

In specific

dC/dY(8)=0.02*8+0.8=0.96.

By definition the marginal propensity to save is 

MPS=1-MPC=1-dC/dY

Hence, we have

MPS=1-0.96=0.04

(b)

By using the fact that Y=C+S we obtain a formular for S, i.e.

S=Y-C=Y-(0,01Y2+0,8Y+100)=-0.01Y2+0.2Y-100

Find the derivative with respect to Y

dS/dY=-0.02Y+0.2

and insert Y=0.8

dS/dY(8)=-0.02*8+0.02=0.04,

thus MPC equals 0.96, which verifies the results in (a).

I fremtiden er det nok en god idé for dig at huske, at der med ordet "marginal" oftest menes, at det er nødvendigt at differentiere. Hvor har I disse opgaver henne?


Skriv et svar til: VØ opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.