Matematik

Isolation af b

21. oktober 2011 af ChemistryIsKey - Niveau: A-niveau

Hjæææælp!!

Man skal isolere b i udtrykket:

1/a+1/b=1/c

Er der nogen derude, som kan hjælpe ville det være awesome! :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2011 af AskTheAfghan

Det ville også være awesome, hvis du selv prøver at vise hvad du kan.

1/a + 1/b = 1/c    ⇔  1/b = 1/c - 1/a   ⇔  Your turn.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

gan alle led med fællesnævneren, som her er a*b*c

forkort brøkerne

saml led med b på den ene side og alle andre led på den anden

sæt b udenfor parentes

del med indholdet i parentesen


Svar #3
21. oktober 2011 af ChemistryIsKey

#2
Men kommer brøkerne så ikke til at se sådan ud?:
 

1/abbc = 1/abcc - 1/aabc

Tror ikke jeg forstår det.. :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Forlæng brøkerne på højresiden til deres fællesnævner ac :

1/b = 1/c - 1/a = (a - c)/(ac)

Vend nu bunden i vejret på brøkerne. (Hvis to tal er lige store, er deres reciprokke tal også lige store).


Svar #5
21. oktober 2011 af ChemistryIsKey

Tak #6 det gjorde det lidt klarere.

Men forstår ikke hvorfor der kommer til at stå (a-c) og heller ikke hvorfor man må vende brøken.

Kunne du evt. uddybe det?
Tusind tak på forhånd! (:


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Som jeg nævnte i #4, forlænger man brøkerne på højre side til deres fællesnævner ac:

1/b = 1/c - 1/a = a/(ac) - c/(ac) = (a - c)/(ac)

Jeg nævnte også, at hvis to tal er lige store, er deres reciprokke tal også lige store:

Hvis x = y, gælder der også, at 1/x = 1/y , hvilket jo indses ved at dividere ligningen med (xy) .

Derfor får man nu, (hvis a ≠ c)

b = ac/(a - c)


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2011 af mathon

              1/c = 1/a + 1/b                     multiplicer med abc

              ab = bc + ac

              ab - bc = ac   

              (a-c)b = ac

              b = ac / (a-c)                        a≠c     


Svar #8
21. oktober 2011 af ChemistryIsKey

NÅåååååå! Fordi man skal gange i tæller og nævner!! Tuuuuusind tak for hjælpen alle sammen!!!! :D


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er det, man gør, når man forlænger en brøk: man ganger med det samme tal i tæller og nævner, og derved ændrer man ikke brøkens værdi.


Svar #10
21. oktober 2011 af ChemistryIsKey

Tusind tak! :D


Skriv et svar til: Isolation af b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.