Matematik

ligning til tangent

22. oktober 2011 af brugerjulie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der er givet en funktion f(x) = - x+ 4x + 2

a) bestem toppunktet for grafen for f og tegn grafen. 

Jeg har så fundet toppunktet til at være ( xt,yt ) = (2,12) 

Så vidt jeg ved vil grafen vende ned ad, da a er minus ikk sandt ? 

Det jeg virkelig har problemmer med er opgave b) 

b) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (6, -10)

 

Forstår virkelig ikke hvordan jeg skal finde ligningen til tangenten? 

Håber nogen er så rare, at hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2011 af PeterValberg

tangentlligningen:

y = f'(x0)(x - x0) +f(x0)

hvor x0 er x-koordinaten til tangentens røringspunkt

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
22. oktober 2011 af brugerjulie (Slettet)

Jeg ved godt hvad tangentligningen er :) 

det er mere hvordan jeg skal regne den ud, som jeg ikke er med på 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2011 af Walras

#2 

Husk, at (x0,f(x0))=(6,-10).

Du kan se, at du skal bruge f'(x0), hvorfor så ikke udregne den??

f'(x)=-2x+4, 

hvorfor

f'(6)=-2*6+4=-8

Så skal du bare indsætte, idet

y=-8(x-6)-10 <=> y=-8x+48-10 <=> y=-8x+38,

det var da ikke svært?


Skriv et svar til: ligning til tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.