Matematik

løs ligningerne?

22. oktober 2011 af Macman123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg har et lille problem her midt i min matematik aflevering.

Opgaven lyder således:

 

Løs ligningerne f(x)=14 og f(x)=-5

 

I mine øjne har vi jo bare 2 ligninger med 2 ubekendte, men så kommer mit problem. Jeg kan ikke finde ud af det når de 2 ubekendte er på samme side? Vi skal jo have isoleret "f" men hvordan?

Eller er der en helt anden måde?

 

Håber I kan hjælpe mig!

 

mvh

Kristoffer


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja, det lyder forkert. de rammer jo aldrig hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2011 af Anxyous (Slettet)

Har du flere oplysninger?


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det var nok en ide at formulere hele opgaven. Man skal vel ikke løse de to ligninger samtidig. Der er sikkert givet en forskrift for funktionen f(x), og man skal så løse ligningen f(x) = 14, og dernæst ligningen f(x) = -5 . Der er ikke noget x, for hvilket f(x) både er 14 og -5 .


Svar #4
22. oktober 2011 af Macman123 (Slettet)

Ja tak for hjælpen! Der gik et lys op for mig da du skrev at der skulle flere oplysninger til, andersen! Mange tak for hjælpen, det var brugbart! Nu kan jeg komme videre :-) Mvh Kristoffer

Svar #5
22. oktober 2011 af Macman123 (Slettet)

Det lykkedes ikke alligevel.

I starten af opgaven står der:

" For en lineær funktion f gælder, at f(3)=7 og f(8)=22 "

Og så kommer opgaven:

"løs ligningerne f(x)=14 og f(x)=-5"

kommer ligningerne så til at se således ud: f+3=14 og f+8=-5 ?

mvh kristoffer


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man skal jo så først bestemme forskriften for f(x). Funktionen er lineær, så den har formen

f(x) = ax + b

Benyt de kendte oplysninger f(3) = 7 og f(8) = 22 til at bestemme a og b . Dernæst kan man så løse ligningerne

f(x) = 14 og f(x) = -5.


Svar #7
22. oktober 2011 af Macman123 (Slettet)

Okay, det prøver jeg lige!


Svar #8
22. oktober 2011 af Macman123 (Slettet)

Nu har jeg fundet forskriften for f ud fra oplysningerne f(3)= 7 og f(8)= 22:

f(x)= 3x - 2

Dvs. at a= 3 og b= - 2

Så sætter vi tallene ind: 3x - 2 = 14 og 3x - 2 = 5

Er det sådan du mener? :-)

mvh

kristoffer


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, din forskrift er korrekt.

For at løse ligningen f(x) = 14 , skal man så løse ligningen 3x - 2 = 14 .

Dernæst skal man løse ligningen f(x) = -5, dvs ligningen 3x - 2 = -5 .

Det burde ikke volde nogen problemer.


Svar #10
22. oktober 2011 af Macman123 (Slettet)

Nej, det er super. Tak for hjælpen, utroligt det skal gøres så simpelt.


Skriv et svar til: løs ligningerne?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.