Matematik

løs ligningen

24. oktober 2011 af jeanluca (Slettet)

(x+1)(x-1)(x2+1) = 0

Hvordan gør jeg her? Starter jeg med at gange den første parantes ud med de 2 andre og derefter lægge de ting jeg får sammen?

Har en del gange nu.


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nej. Man benytter nulreglen for et produkt.


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. oktober 2011 af Anxyous (Slettet)

Brug nulreglen, som siger, at hvis et produkt er lig 0, er én eller flere af faktorerne lig 0.


Brugbart svar (3)

Svar #3
24. oktober 2011 af PeterValberg

Hvis ovenstående ligning skal give nul, så er "det nok" at én af paraenteserne giver nul (det kaldes nulreglen):

x +1 = 0    ∨    x - 1 = 0   ∨     x2 +1 = 0
x = -1        ∨    x = 1         ∨     x2 = -1 (hvilket man ikke kan, med mindre man anvender komplekse tal)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
24. oktober 2011 af jeanluca (Slettet)

(x-+1)(x-1)(x2+1) = 0
Her bruger vi nulreglen, idet vi ved at produktet er 0.

(x+1) = 0 --> x = -1
(x-1) = 0 --> x = +1
(x2+1) = 0 --> x(x+1) = 0 --> x = -1

Så løsningen på ligningen er -1,+1 og -1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2011 af Anxyous (Slettet)

#4:

Nej, du laver fejl i den sidste. Du kan ikke sætte x uden for parentes her, da det kun står i det ene led. Se #3.

Derudover angives løsningerne som x = 1 ∨ x = -1


Svar #6
24. oktober 2011 af jeanluca (Slettet)

Altså fordi der kun står "x" i det ene led i parantesen?

Har x2 så ikke en løsning? og hvordan beviser jeg det?

Så løsningen på opgaven er x = 1 v x = -1?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

For ethvert tal x gælder det, at dets kvadrat x2 er nul eller positivt. Lægger man 1 til x2 får man altså et tal, der altid er positivt, så der gælder at x2 + 1 > 0 for ethvert tal. Ligningen x2 + 1 = 0 har derfor ingen løsninger.


Brugbart svar (2)

Svar #8
24. oktober 2011 af PeterValberg

Ja, i den ordinære/trivielle matematik vil løsningen være x = 1 ∨ x = -1 idet de komplekse tal og dermed kvadratroden af et negativt tal ikke eksisterer.

definitionen af kvadratroden (i den ordinære matematik):

√a = b   hvis b2 = a   og   a ≥ 0 

da du har ligningen x2 = -1  ⇔    x = √(-1)  hvilket i.flg. definitionen herover ikke er tilladt, så skulle det vel være "bevist" 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: løs ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.