Matematik

Hvordan regner jeg a og med ud i den ligning

25. oktober 2011 af cigi123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

i en model for de arktiske områder kan primærfunktionen f(x) (målt i kulstof pr. kvm. pr. år) beskrives ved en lineær funktion.

f(x) = ax + b

hvor x betegner længden af den isfri periode (målt i måneder. Det oplyses at f(2,9) = 19 og f(8,7)=76

a) bestem forskrift for f

b) benyt modellen til at bestemme, hvor lang den isfri periode er, hvis primærproduktionen er 40 gram kulstof pr. kvm pr. år

Har brug for hjælp til opgave a) i hvert fald, så hvis nogen kunne forklarer mig hvordan man skal gribe den an ville det være super

 

Jeg er med på at det skal udregens som en ligning´, men hvordan?

På forhånd tak!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2011 af PeterValberg

oplysningerne: f(2,9) = 19 og f(8,7) = 76 giver dig to punkter på grafen for f(x) nemlig A(2,9;19) og B(8,7;76)

i den lineære model f(x) = ax + b kan a (hældningskoefficienten) bestemmes vha disse to punkter:

a = (yB - yA)/(xB - xA)    

indsæt koordinaterne for de kendte punkter og du har a

herefter indsætter du den fundne værdi for a SAMT koordinaterne fra ét af de kendte punkter  og du kan bestemme værdien for b, hvilket "afslører" grafens skæring med y-aksen i punktet (0,b)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. oktober 2011 af pigen10 (Slettet)

a) brug dette:

a = (y2-y1)/(x2-x1)

b = y1 - a * x1    elller y2 - a * x2


Svar #3
25. oktober 2011 af cigi123 (Slettet)

Jeg kan godt forstå at jeg har to punkter, men hvad betyder det at funktionen er lige med 19?


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. oktober 2011 af PeterValberg

f(x) = y
f(2,9) = 19   betyder at når x = 2,9 så er y = 19
(altså ét punkt på den rette linje, som den lineære funktions grafiske billede er)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hvordan regner jeg a og med ud i den ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.