Matematik

f(x, y) - maksimum/minimum

30. oktober 2011 af NMette (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Argumentér for, at nedenstående funktion har et maksimum og et minimum på den angivne mængde. (OBS: Når der ikke anføres ”lokalt” eller ”globalt”, menes pr. definition ”globalt”). Plot funktionen henover den angivne mængde ved hjælp af Maple. Angiv ud fra plottet hvad du mener er maksimalpunkt og minimalpunkt, samt maksimalværdi og minimalværdi.

f(x, y) = x + y2,  {(x, y) ∈ R2| 0 ≤ x ≤ 2, x – 2 ≤ y ≤ x}.


Her har jeg tænkt mig at finde stationære punkter og afgøre om de er lokale maksimums-, minimums- eller sadelpunkter.
Så jeg differentierer, ∂f/∂x og ∂f/∂y. Sætter dem lig 0 og finder løsningerne. Dernæst har jeg tænkt mig at finde de anden afledede og undersøge de stationære punkter hver for sig, ved at indsætte dem i de anden afledede. Og så kan jeg ved hjælp af diskriminanten afgøre om vi har maksimum, minimum eller sadelpunkt.

1 - Er det den rigtige måde at løse opgaven på? Jeg tror ikke jeg har forstået opgaven rigtigt.

2 - Hvad betyder maksimalpunkt og minimalpunkt?

3 - Hvad betyder maksimalværdi og minimalværdi?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2011 af mathon

 

for et indre punkt (a,b) gælder
             
              hvis
                                 fx = fy = 0    og  fxx·fyy - f2xy > 0

                                                  fxx>0  har f(x,y) lokalt minimum i (a,b)

                                                  fxx<0  har f(x,y) lokalt maksimum i (a,b)

.............

    
    fx = ∂f/∂x         fy = ∂f/∂y

    fxx = ∂2f/∂x2    fyy = ∂2f/∂y2

    fxy = ∂f/∂x∂y
                                               

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2011 af mathon

   når (x,y) ∈R2

men nu har du jo restriktionen {(x, y) ∈ R2| 0 ≤ x ≤ 2,  – 2 ≤ y ≤ 2}   som forenkler forholdene en hel del

   da
            f(x, y) = x + y≥ 0

 


Svar #3
30. oktober 2011 af NMette (Slettet)

Mange tak mathon, men jeg kan stadig ikke se hvordan 'restriktionen' forenkler noget som helst? Det forvirrer mig faktisk endnu mere. Hvis f var defineret på hele R2 var det jo bare at følge bogen, men det kan jeg jo ikke nu når jeg har en restriktion.

f(x, y) = x + y2, {(x, y) ∈ R2| 0 ≤ x ≤ 2, x – 2 ≤ y ≤ x}



Edit:
Betyder restriktionen {(x, y) ∈ R2| 0 ≤ x ≤ 2, x – 2 ≤ y ≤ x} så bare at nulpunkterne til begge partielt afledede skal ligge imellem x [0, 2] og y [-2, 2] ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2011 af Vitoloco (Slettet)

Jeg har fået samme opgave og ved heller ikke hvordan jeg skal håndtere opgaven.

Jeg har prøvet:

fx = ∂f/∂x = 1

fy = ∂f/∂y = 2y


fxx = ∂2f/∂x2 = 0

fyy = ∂2f/∂y2 = 2

 

fxy = ∂f/∂x∂y = 0

Men ved simpelthen ikke hvad jeg skal bruge disse værdier til.

Havde forestillet mig at jeg skulle sætte fx og fy lig 0 og løse ligningssystemet, men det kan jeg ikke når fx = 1.
Og:
fy = ∂f/∂y = 2y        =>   2y = 0    =>  y = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2011 af peter lind

Funktionen er kontinuert og definitionsmængden er en lukket mængde. Så er der et maksimum og et minimum. Så vidt jeg kan se skal du aflæse maksimum og minimum af grafen og så er det ikke nødvendig at regne på noget som helst.


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2013 af came (Slettet)

Når man skal aflæse maksimalpunktet, minimalpunktet, maksimalværdien og minimalværdien af et 3d plot af en funktion af to variable, er maksimalværdien og minimalværdien så stadig bare den højeste og laveste y værdi? Og hvordan aflæser man maksimal- og minimalpunktet på et 3d plot?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2013 af SuneChr

Produceret v.h.a.

Powered By Wolfram webMathematica
med egen tilføjelse af akserne,
(hvilket er meget svært, som det ses ved
stikprøvekontroller).


 

Vedhæftet fil:SP 2310131733.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2013 af SuneChr

# 7
Akserne er ikke helt gode, sorry, og kan foranledige en uklar rumfornemmelse.
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. oktober 2013 af SuneChr

Denne her ser mere realistisk ud:

 

Vedhæftet fil:SP 2310131801.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

#5 hvordan kan du se at definitionsmængden er en lukket mængde og at funktionen er kontinuer?


Skriv et svar til: f(x, y) - maksimum/minimum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.