Matematik

Rumgeometri

30. oktober 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hej

Jeg ved at man kan lave en retningsvektor om til en normalvektor ved at dreje den 90*, fx r =(2,1) og n= (-1,2) .. hvad hvis man har tre koordinater, fx r= (3,2,-1) er det så n= (1,3,2)? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2011 af peter lind

begrebet tværvektor findes ikke i 3 dimensioner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

Hvis du har en "retningsvektor" i planen er den mange vektorer, der står vinkelret på den. Alle de vektorer der ligger i et plan hvortil "retningsvektor" er normalvektor står vinkelret på "retningsvektor".

Bemærk at "retningsvektor" har " ", det er ikke de samme begreber der er i rummet som i planen

 


Svar #3
30. oktober 2011 af Ultraviolet (Slettet)

så hvordan finder man en ligning for en plan som har et punkt Q som ligger på linje m som har en retningsvektor r? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2011 af peter lind

Prøv at skriv opgaven ordret ind.


Svar #5
30. oktober 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Har vedhæftet opgave. Det er det punkt hvor der står, "bestem en ligning for den plan.."

Vedhæftet fil:opgave3.docx

Svar #6
30. oktober 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Den er lidt tricky synes jeg!


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

benyt skalarproduktet af normalvektoren og PQ-vektor

a·b=|a|*|b|*cos(a,b)

a = (3,2,-1)

b=PQ

...

P og Q ligger i planen

R=(7,2,1)+r(3,2,-1) kan bruges til at skaffe yderligere et punkt.

indsæt derefter i ax+by+cz+d=0 og løs de fremkomne ligninger


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Liniens retningsvektor er så netop normalvektor til planen.


Svar #9
06. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#7: har fået skalarproduktet til -23, men den kan jeg jo ikke bruge til noget for at lave en ligning, vel? 

så normalvektoren er (a,b,c) = (3,2,-1) og punktet er så, fx r=0  (7,2,1) + 0(3,2,-1)= (7,2,1)

ligningen er 3(x-2)+2(y-2)-1(z-1)=0 <--- 3x-6+2y-4-1z+1=0 <---3x+2y-1z-9=0 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Benyt vektoren PQ × r som normalvektor, og bestem så planen ud fra at Q skal ligge i planen.

Man finder

PQ × r = (-5 ; -1 ; 6) × (3 ; 2 ; -1)


Svar #11
06. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan I fandt ud af at PQxr kan være en normalvektor, altså hvordan kan I se at den står vinkelret på planen ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er givet, at linien m, der har retningsvektoren r, skal ligge i planen. Punktet P ligger på linien m. Det er også givet, at punktet Q skal ligge i planen. Vektoren PQ er derfor en vektor i planen, og vektoren r er en vektor i planen. Vektoren PQ × r er derfor en vektor, der er vinkelret på planen, og den kan derfor bruges som en normalvektor.


Skriv et svar til: Rumgeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.