Matematik

Omskrivning af forskrift, HJÆLP :(

01. november 2011 af szharz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen, i en af mine matematik opgaver er jeg blevet bedt om at omskrive forskriften for en funktion, jeg er dog ekstremt dårlig til det med brøker, og omskrivning, og hvad man må og ikke må, er der nogen der kan give mig nogle gode fif på hvordan man kan løse følgende problem? og bare generelt nogle regler for omskrivning af brøker?

f(x) = (4 - 2Sqrt(x+1))/(x-3) med dmf [-1,uendelig[ - {3}

til

f(x) = (-2)/(2 + Sqrt(x+1)) med samme dmf.

er der nogen venlige sjæle som kunne hjælpe mig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Forlæng brøken med (4 + 2·√(x+1)) . Benyt en kvadratsætning til at reducere tælleren.


Svar #2
01. november 2011 af szharz (Slettet)

Nu har jeg ganget med (4 + 2·√(x+1)) i tæller og nævner, men jeg har ingen anelse om hvad jeg skal gøre her fra? Jeg er også lidt forvirret om hvor vidt man skal gange hele tælleren med det, eller bare det sidste led?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Tælleren bliver et produkt af to toleddede størrelser, og man genkender, at man kan benytte en kvadratsætning til at udregne dette produkt:

(4 - 2·√(x+1)) / (x-3) = (4 - 2·√(x+1))·(4 + 2·√(x+1)) / ((x-3)·(4 + 2·√(x+1)))

                                   = (42 - (2·√(x+1))2) / ((x-3)·(4 + 2·√(x+1)))

                                   = (16 -4(x+1)) / ((x-3)·(4 + 2·√(x+1)))

                                   = (12 - 4x) / ((x-3)·(4 + 2·√(x+1)))

                                   = -4(x-3) / ((x-3)·(4 + 2·√(x+1)))

                                   = -2 / (2 + √(x+1))


Svar #4
01. november 2011 af szharz (Slettet)

Tusind mange gange tak, jeg forstår det bedre nu. :)


Skriv et svar til: Omskrivning af forskrift, HJÆLP :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.