Kemi

Ligevægtskonstant

02. november 2011 af cigi123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået følgende spørgsmål: N2O2 ⇔2NOKc = 0,0032

Beregn den aktuelle stofmængdekoncentration af NO2 i en beholder hvor N2O2 er 0,12 M når lige vægten har indstillet sig. Temp. er 20 grader


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Kan du opskrive reaktionsbrøken/et udtryk for ligevægtskonstanten? :)


Svar #2
02. november 2011 af cigi123 (Slettet)

Ja :)

Cc*Dd / Aa *Bb =Kc

Så jeg vil skyde på at ligningen kommer til at se ud som dette:

x2 /0,12=0,0032

Jeg har prøvet lidt af hvert men kan ikke få det til at passe med facitlisten som siger det skal give 0,020 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2011 af mathon

                        må være
                                                          
                                              N2O2 (g)   <--->   2 NO (g)

ligevægtsbrøk
                                              [NO]2 / [N2O2] = 0,0032 M

                                              [NO]2 / (0,12 M) = 0,0032 M

                                              [NO] = ((0,0032 M) · ((0,12 M))1/2 = 0,0196 M ≈ 0,020 M


Svar #4
02. november 2011 af cigi123 (Slettet)

Hvordan kan det være det skal være 1/2 det er ophævet i?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Du skriver det helt rigtigt op, du må lave en eller anden lommeregnerfejl et sted. Har du styr på dine kvadratrødder?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2011 af mathon

 

                             x1/2 = √(x)           det var nemmere at skrive/læse uden ekstra parenteser   :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Kvadratroden af et tal er det samme som tallet opløftet i 1/2. Det er nemmere at skrive "opløftet i en halv" her på SP, end at skrive at man skal tage kvadratrod af et langt led.

Husk at både 0,0032 M og 0,12 M skal stå under kvadratroden.


Svar #8
02. november 2011 af cigi123 (Slettet)

Når jeg taster det der ind på min lommeregner får jeg noget helt andet, nemlige 1,1085112517


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. november 2011 af mathon

 

                  ...pas på "parentes-rod"  :-)


Svar #10
02. november 2011 af cigi123 (Slettet)

Skal det skrives ind på min lommeregner således: √(0,0032*0,120,5 )


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. november 2011 af mathon

 

                     således:      √(0,0032*0,12 )


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Nej. Enten  √(0,0032*0,12) eller (0,0032*0,12)1/2.


Svar #13
02. november 2011 af cigi123 (Slettet)

Når og det der 2 tal forsvinder fordi det jeg tager roden af det?

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. november 2011 af mathon

    ...overhovedet ikke!
                                           genlæs #6 og #12


Svar #15
02. november 2011 af cigi123 (Slettet)

Ja okay, det jeg mente var bare at:

x2 /0,12=0,0032

Jeg flytter herefter 0,12 over på den anden side ved at gange

x2 =0,0032*0,12

For at fjerne det 2 tal som x er ophævet i, skal gøres ved enten at tage kvadratroden eller bare bruge 0,5, da det er det samme som at bruge kvadratroden

Så det kommer til at se sådan ud:

x=√(0,0032*0,12)  eller x=(0,0032*0,12)0,5

Håber det er korrekt forstået :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. november 2011 af vejgeh (Slettet)

Lige præcis :) Du får vel også det rigtige facit nu?


Svar #17
02. november 2011 af cigi123 (Slettet)

Ja :)

Tusind tak for hjælpen :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. november 2011 af mathon

...når du nu bliver véd:

                                                 x2 = (0,0032·0,12)

                                                 (x2)1/2 = (0,0032·0,12)1/2

                                                 x2·(1/2) = (0,0032·0,12)1/2

                                                 x1 = x = (0,0032·0,12)1/2

 


Skriv et svar til: Ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.