Matematik

Bestem koordinater og røringspunkt

02. november 2011 af VaDitte (Slettet) - Niveau: B-niveau

Grafen for f(x)= √4-2x har en tangent med hældningenskoefficienten -1. Bestem koordinaterne til røringspunktet samt en ligning for tangenten.   

 

Hele min klasse er lost. Hjælp!!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der menes sikkert f(x) = √(4 - 2x) .

Ved at løse ligningen f'(x0) = -1 finder man x-koordinaten til røringspunktet, hvor grafen for funktionen f(x) har en tangent med hældningskoefficient -1 . Denne tangent har ligningen

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. november 2011 af mathon

                f(x) = √(4) - 2x
eller
                f(x) = √(4- 2x)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. november 2011 af peter lind

Hældningen for tangenten til en graf er f'(x) så find f'(x) og løs ligningen f'(x)=-1

Ligningen for tangenten for grafen for en funktion f(x) i punktet (x0, f(x0)) er y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #4
02. november 2011 af VaDitte (Slettet)

altså jeg er ikke helt sikker på at jeg ved hvad du mener, men vi har differentieret f(x)=√(4-2x) og når denne differentieres forsvinder x da den bliver til 1. Hvordan skal man så finde x i ligningen hvis vi ikke har en x at isolere? 

jeg ved ikke om det giver nogen mening eller om det var det du talte om?


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. november 2011 af peter lind

Du har differentieret forkert. Differentier som en sammensat funktion f(x) = g(h(x)) med g(y) = kvrod(y) y = g(x) = 4-2x


Brugbart svar (2)

Svar #6
02. november 2011 af mathon

                  

                      f '(x) = 1/(2√(4-2x)) ·(-2) = -1/√(4-2x)

                      f '(xo) = -1/√(4-2xo) = -1

                      √(4-2xo) = 1

                      4 - 2xo = 1

                      2xo = 3

                      xo = (3/2)             yo = f(xo) = √(4-2·(3/2))  = 1

                   

koordinaterne til røringspunktet

                                                                  R = ((3/2);1)

tangentligning i ((3/2);1):
                                                                  y = (-1) · (x - (3/2)) + 1

     


Svar #7
02. november 2011 af VaDitte (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt. Den er da ikke differentieret i det du lavede der?


Svar #8
02. november 2011 af VaDitte (Slettet)

hvor fåes 2 tallet fra der sættes ind foran √(4-2x) i linje 1?

og 1 tallet der sættes ind foran?


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det fås ved at benytte reglen for differentiation af en sammensat funktion:

( √(4-2x) )' = 1/(2·√(4-2x)) · (4 - 2x)' = 1/(2·√(4-2x)) · (-2)


Brugbart svar (2)

Svar #10
02. november 2011 af mathon

  alment fra din matematikbog:            

                                                         g(x) = √(x)     x≥0

                                                         g '(x) = 1/(2√(x))   x>0


Svar #11
02. november 2011 af VaDitte (Slettet)

Jeg tror jeg har den :-) 1000 tak for hjælpen 

 


Skriv et svar til: Bestem koordinater og røringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.