Matematik

Ortonormal basis

03. november 2011 af Saxay (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har lige et problemo.

I opgavebeskrivelsen skrives der;

 

Betragt vektorrummet C[0,1] udstyreret med det indre produkt (f,g)=int(f(x)[g(x)-] dx,    f,g in C[0,1] (og g(x) er komplekstkonveregeret.)

og tilhørende norm ||f||=(f,f)½. Lad M være underrummet af C[0,1] udspændt af funktionerne u1(x)=1 og u2(x)=x.

 

Find en ortonormailbasis for M

 

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2011 af peter lind

Det nemmest er at vælge f(x) = 1 som basis. Så skal du finde en lineær funktion g(x) = a*x+b, hvorom det gælder ∫01g(x)*1dx=0 og ∫01g(x)*gk(x)dx = 1     gk(x) er den kompleks konjugerede til g(x)


Svar #2
03. november 2011 af Saxay (Slettet)

Hey, tak for svaret, men har du noget mod at være lidt mere specifik, for har siddet med den opgave i over 1 time og er helt blank.

Hvordan kan jeg finde en lineær funktion, så det med integralerne gælder?

Men man finder da en ortonormal basis ved at sætte f(x)=b_1=1

 

og så  b_2=a_2-(a_2*b_1)/(b_1*b_1) * b_1 , skal man gøre det anderledes i denne opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. november 2011 af peter lind

Du har et to dimensionalt vektorrum, der består af alle lineære funktioner. Du skal derfor finde 2 basisvektorer. Det nememste er som jeg skriver i #1 at bruge f(x) = 1 som den ene basisvektor. Det er også nemt at se at normen af denne funktion er 1. Du skal så finde en til som jeg har kaldt g(x). Den skal være ortogonal til f(x) hvilket giver at ∫01g(x)*1dx = 1. Sætter du det generelle udtryk for en lineær funktion ind og integrer vil du få en sammenhæng mellem a og b. Alle lineære funktioner, der følger den sammenhæng vil være ortogonale på f(x). Så er der kun at bruge betingelsen for at det skal være en enhedsvektor. Det giver så a og b præcist.


Svar #4
03. november 2011 af Saxay (Slettet)

Vent, du skrev først  0 i ∫01g(x)*1dx  og nu skriver du 1. :s

 

Okay, jeg prøver at arbejde lidt med det, tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2011 af peter lind

Det er 0, der er rigtig. Undskyld fejlen.


Skriv et svar til: Ortonormal basis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.