Matematik

Omskrivning af tal til kvadratsætning

05. november 2011 af eop (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Sidder med en opgave der hedder:

Omskriv 4x^2-12x+9 til formlen (ax+b)^2

Vil meget gerne have hjælp til dette.

 

Mvh Emma


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2011 af mathon

 

     (ax+b)2 = a2x2 + 2abx + b2

omskrivning til formen (ax+b)2
kræver altså tre led
                                         hvor de to er kvadrattal
                                         og det tredje er det dobbelte af kvadrattallenes rødder

til omskrivningen
kan benyttes
                                       4x2 - 12x + 9    =   22x2 - 2·(2x)·3 + 32 =  (2x )2 - 2·(2x)·3 + 32  =  (? - ?)2


Svar #2
05. november 2011 af eop (Slettet)

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2011 af VonKirk (Slettet)

Der er 2 løsninger. (-2x+3)2 og (2x-3)2

Du opskriver:

(ax+b)2 = a2x+ 2axb + b2

Og så skal der tal på. Det første led a2x2 må kunne oversættes til 4x2:

a2x2 = 22x= 4x2

men der gælder også:

-22x2 = 4x2

Det sidste led b2 må kunne oversættes til 9:

b2 = 32 = 9

men der gælder også:

-32 = 9

Nu har du nogle værdier for a og b: ±2 og ±3

Det midterste led 2axb må kunne oversættes til -12x. Da 12 er negativt skal vi derfor vælge enten a eller b til at være negativt. Derfor de to løsninger. Vi vælger -a som eksempel:

2*-2*x*3 = -12x 

Værdierne for a og b skriver du ind i formen (ax+b)2, så du får (-2x2+3)2 eller (2x2-3)2.


Skriv et svar til: Omskrivning af tal til kvadratsætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.