Matematik

Differentiel regning

06. november 2011 af 19051309 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Det kan godt være det er simpelt, men kan ikke finde rundt.

2,5*(1,3x+2,3)

hvordan differentiere jeg det her? opløftet i x irretere hmm


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2011 af SuneChr

Gang parentesen igennem, så vi får

koefficienten med eksponentialudtrykket plus en konstant.

1. differentiationsregel er, at koefficienten går uforandret med som koefficient til den afledede funktion,

                                           ( k·f(x) )´ = k·f´(x)

2.                 "                     (ax)´  =  ax ·ln a

3.                 "                      konstanten forsvinder ved differentiation.


Svar #2
06. november 2011 af 19051309 (Slettet)

2,5*(1,3x+2,3)

3,25x+5,75

3,25x*ln(3,25) ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2011 af SuneChr

# 2 Nej, endelig  i k k e.

2,5·(1,3x + 2,3)    =   2,5·1,3x + 2,5·2,3

1,3 kaldes roden, og den må  i k k e  ganges.

Nu skal  (2,5·1,3x + 2,5·2,3)  differentieres ved, at  (2,5 · 1,3x)´   =   2,5 · ln 1,3 · 1,3x

Genlæs # 1 og følg gangen i det.

 

 


Svar #4
06. november 2011 af 19051309 (Slettet)

2,5*1,3x

1,3x differentieres ved???? ln(1,3)*1,3x

2,5 · ln 1,3 · 1,3x er det her ikke bare svaret?
 

 


Svar #5
06. november 2011 af 19051309 (Slettet)

Og en anden en

(3*cos(x)+sin(x)) / sin(x)

f'(x) = (3*(-sin(x)+cos(x)) * sin(x) - (3*cos(x)+sin(x)) * cos(x))) / (sin(x))2

= (3*(-(sin2(x)+(sin(x)*cos(x)) - 3*cos(x) + (cos2(x)+(sin(x)*cos(x)) / (sin(x))2

= (3*(-(sin2(x) - 3*cos(x) + (cos2(x) +1 /(sin(x))2

= 3* (- 3*cos(x)) +1+1 / sin2(x)

ved ikke om det passer?  fik to 1 taller fra sin(x)*cos(x)+cos(x)+sin(x), men den ene er jeg usikker på

jeg tastede det ind på lommerregneren og fik svar som -π/(60*sin2(x)) fatter ikke hvor pi og 60 kommer fra


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. november 2011 af mathon

 

                           f(x) = (3·cos(x)+sin(x)) / sin(x)        x≠p·π   p∈Z

                           f '(x) = (-3sin(x)·sin(x) - 3·cos(x)·cos(x)) / sin2(x)  =  -3(sin2(x)+cos2(x)) / sin2(x)  =

                                                                                                               -3 / sin2(x)    


Svar #7
06. november 2011 af 19051309 (Slettet)

har du ikke sprunget en del over? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

f(x) = (3·cos(x)+sin(x)) / sin(x) , sin(x) ≠ 0 , så

f'(x) = ( (-3sin(x) + cos(x))·sin(x) - (3cos(x) + sin(x))·cos(x) ) / sin2(x)

       = ( -3·sin2(x) + cos(x)·sin(x) - 3·cos2(x) - sin(x)·cos(x) ) / sin2(x)

       = -3 / sin2(x)

Man ser alternativt:

f(x) = (3·cos(x) / sin(x)) + 1 , så

f'(x) = 3·( -sin2(x) - cos2(x) ) / sin2(x) = -3 / sin2(x)

netop som mathon stillede det op i #6.


Svar #9
06. november 2011 af 19051309 (Slettet)

forstår bare ikke helt hvordan du kommer fra det her:

= ( -3·sin2(x) + cos(x)·sin(x) - 3·cos2(x) - sin(x)·cos(x) ) / sin2(x)

       til det her : = -3 / sin2(x)

hvordan kommer du frem til -3????


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du må kunne se, at cos(x)·sin(x) - sin(x)·cos(x) = 0, og man benytter derefter den velkendte identitet

sin2(x) + cos2(x) = 1


Svar #11
06. november 2011 af 19051309 (Slettet)

super!!! :) havde gennemskuet sin2(x) + cos2(x) = 1

men var ikke klar over at cos(x)·sin(x) - sin(x)·cos(x) = 0

tak forhjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Generelt for reelle tal a er     a - a = 0 .


Skriv et svar til: Differentiel regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.