Fysik

Impuls

08. november 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har et forsøg, hvor jeg sender to vogne mod hinanden. Skal jeg regne impulsen med fortegn?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. november 2011 af peter lind

Det kommer an på hvordan du stiller dine ligninger op. Du skal selvfølgelig på en eller anden måde have retningen ind i dine ligninger.


Svar #2
08. november 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg siger, at der skal være impulsbevarelse, altså

pfør = pefter

hvoraf

ptotal = pfør - pefter = 0

 

Jeg har sagt, at den positive retning er til venstre. Derfor får vognen, der starter til venstre, en positiv impuls før stødet og en negativ impuls efter stødet. Jeg ved dog ikke, om det er nødvendigt at definere den positive retning.


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. november 2011 af peter lind

problemet kommer ind når du skal regne pfør og pefter Du kan skrive den som p1+p2 i hvilket tilfælde retningen er skjult i fortegnene for p1 og p2 eller du kan skrive den som p1-p2 hvorved du antager at impulserne er positive og retningerne er givet ved hvilket fortegn du sætter foran impulserne.


Svar #4
08. november 2011 af placebo321 (Slettet)

For mig lyder

"i hvilket tilfælde retningen er skjult i fortegnene"

og

"retningerne er givet ved hvilket fortegn du sætter foran impulserne"

ens. Men jeg tror, jeg forstår, hvad du mener

Altså, jeg har impulsen for vogn 1 før og efter stødet

Før stødet er den positiv

Efter stødet er den negativ

Det omvendte gør sig gældende for vogn 2.

Hvis jeg regner på den måde, kan jeg så ikke bruge ligningen, jeg har i #2? Hvordan er detmest hensigstmæssigt at regne det ud ? p1+p2?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. november 2011 af peter lind

Hvis du har konkrete tal før stødet kan du sætte det ind som |p1før|-|p2før| De konkrete tal skal du under alle omstændigheder sætte ind på den måde. Hvis du har den ene impuls og skal finde impulsen af den anden kan du så vælge hvordan du vil betegne den. Her vil du under alle omstændigheder kunne skrive det som -|p1efter|+|p2efter|  hvor du hvis du hæver det numeriske fortegn kan vælge at skjule fortegnet i p1efter som så er negativ eller regne den positiv, i hvilken du så bevarer minustegnet.


Svar #6
08. november 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg forstod ikke rigtigt, hvad du lige skrev. Men jeg har tallene

pfør 1 = 0,249 kg*m/s

pefter 1 = -0,147 kg*m/s

pfør 2 = -0,211 kg*m/s

pefter 2 = 0,212 kg*m/s

Skal jeg sige,

pfør total = pefter total

hvoraf

pfør total-pefter total = 0 ????

Eller hvordan vil du beregne det?

Jeg har selv regnet

pfør total = pfør 1 + pfør 2

og det samme med pefter total


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg går ud fra, at det er en fortsættelse af denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1098781 ?

Impulserne er vektorer, og når bevægelsen er begrænset til 1 dim, regnes hastighederne så med fortegn, netop som du har gjort. Impulsen er i princippet bevaret før og efter stødet, dvs. vektorsummen af vognenes impulser er bevaret.


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. november 2011 af peter lind

Det er helt rigtigt som du skriver det i #6


Svar #9
08. november 2011 af placebo321 (Slettet)

Men skal jeg skrive

pfør total - pefter total = 0  (1)

eller

pfør total + pefter total = 0   (2)

Ok, jeg skriver 1

(vi lavede indlægget samtidigt)

 

MANGE tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Impulsbevarelsen siger

Σ pi,før = Σ pi,efter

så det er din version (1), du bør benytte.


Svar #11
09. november 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg har lige et ekstra spørgsmål. Der står i min bog, at man kan beregne impulsændringen som

Δp% = (pefter total - pfør total)/(|m1*u1| + |m2*u2|) * 100 %

u er hastigheden før stødet.

Hvorfor skal man tage den numeriske værdi af impulsen før stødet? Det giver da ikke mening? Man skal da beholde fortegnene. Eller hvad?


Skriv et svar til: Impuls

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.