Fysik

begreber?

09. november 2011 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har underet mig lidt over følgende, nogen som evt. kan svare på noget af det?

a) Hvordan hænger position, hastighed og acceleration sammen for en harmonisk svingning?
b) Hvad betyder masse og fjederkonstant for, hvor hurtigt en fjeder svinger? - hvad udtrykker fjederkonstanten?
c) Hvilken sammenhæng er der mellem en harmonisk svingning og en jævn cirkelbevægelse?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af mathon

a)
                         x(t) = A·sin(ωt + φo)

                         v(t) = dx/dt =  ω·A·cos(ωt + φo)

                         a(t) = dx2/dt2 = dv/dt = -ω2·A·sin(ωt + φo)

b)
    Hookes lov: 
                         m·a = -k·x

                         m·dx2/dt2 = -k·x

                         dx2/dt2 = -(k/m)·x

                         x(t) = A·sin(√(k/m)·t + φo)        
                                       2π/T = √(k/m)
                                       T = 2π√(m/k)

    k udtrykker fjederens "stivhed"       

c)
     en harmonisk svingning kan betragtes som projektionen på en af koordinatsystemets akser af et punkt,
     der udfører en jævn cirkelbevægelse.


Skriv et svar til: begreber?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.