Kemi

Opløseligheden af pivalinsyre

10. november 2011 af Negaar (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med en kemi opgave som lyder således: 

Beregn opløseligheden af pivalinsyre. Resultatet skal angives i g/100 ml. 

Jeg har følgende oplysninger: 

 - pH = 3,68 

 - Ks = 8,91*10-6

 - Der bliver titreret 10 ml 0,100 M NaOH 

Kurven er vedhæftet (side 2)

Hvordan gør jeg? :) 

Håber I kan hjælpe. 

Vedhæftet fil: Hjemmeopg4 (1).docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. november 2011 af hansem (Slettet)

Tsk tsk tsk.... Negaar....

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. november 2011 af mathon

opløseligheden af pivalinsyre  HPiv
2,2-dimethylpropansyre ved pH = 3,68

              syren er monoprot
hvoraf
                                                  
                                                                     HPiv (aq)   +   H2O (l)   <--->   Piv- (aq)   +   H3O+ (aq)   
molære ligevægtskoncentrationer                             cs-αcs                                    αcs               αcs

                              
  Ostwalds fortyndingslov giver                           
                                                                                      (αcs)2 / (cs-αcs)  =  Ks

                                                                                      [H3O+]2 / (cs-[H3O+])  =  8,91·10-6

                                                                                      10-2pH / (cs-10-pH)  =  8,91·10-6

                                                                                      10-7,36 / (cs-10-3,68)  =  8,91·10-6

                                                                                       cs = 0,005108 M

titrering:
                   stofmængdeforholdet
                                                               HPiv : NaOH  =  1 : 1
hvoraf
                                                               ns    =    nb
                                                              Vs·cs = Vb·cb
                                                              Vs·cs = (0,010 L)·(0,100 mol·L-1) = 0,0010 mol

                                                              Vs = (0,0010 mol) / (0,005108 mol·L-1) = 0,195768 L = 195,768 mL
                                                             

  du har således                  
                                     0,0010 mol pivalinsyre i 195,768 mL opløsning
   dvs
                                     (0,0010 mol)·(102,13 g·mol-1) = 0,10213 g pivalinsyre i 195,768 mL opløsning   
   alias          
                                     (0,10213 g) / (1,95768) ·100 mL) pivalinsyre   ≈

                                     0,052 g pivalinsyre pr 100 mL syreopløsning

ved 20ºC
                  kan der opløses 2,5 g pivalinsyre pr. 100 mL vand
                  men grundet surheden (pH = 3,68) er ovennævnte ligevægt forskudt mod venstre,
                  hvilket mindsker opløseligheden en del.

   

                                                        

                                                                                               

 

                                                                         
 


                            


Skriv et svar til: Opløseligheden af pivalinsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.