Fysik

potentiel energi

13. november 2011 af blueshadow94 (Slettet) - Niveau: C-niveau

opgaven er lidt svær

en sten ligger på toppen af en klippe og falder derefter ned på vejen.

Jeg placere mit 0-punkt nede på vejen

h=100m

m af sten = 0,5kg

a) hvad er den potentielle energi og den kinetiske energi når stenen er oppe på klippen?

b) hvad er den mekaniske energi?

c) hvad er Epot og Ekin når stenen er halvvejs mod vejen?

d) hvad er Epot og Ekin lige inden stenen rammer jorden?

håber en kan hjælpe

ha en go aften


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt formlerne

Epot = m·g·Δh , og

Ekin = (1/2)·m·v2 .

Husk så at den mekaniske energi er

Emek = Epot + Ekin


Svar #2
13. november 2011 af blueshadow94 (Slettet)

jamen jeg har ikke farten


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Hvilket er fordi, at stenen har en bestemt potentiel energi ved begyndelsespunktet. Denne energi omsættes til kinetisk energi, når stenen ruller ned ad klippen.


Svar #4
13. november 2011 af blueshadow94 (Slettet)

så Ekin er 0 opppe i spidsen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Ja.


Svar #6
13. november 2011 af blueshadow94 (Slettet)

så når stenen er halvvejs er ekin = Epot

hvad er svaret på spg d så?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Nej, når stenen er nået halvvejs, så vil

1/2Epot = Ekin .

Lige inden stenen rammer jorden, så vil

Epot = Ekin .


Svar #8
13. november 2011 af blueshadow94 (Slettet)

hvorfor er de lig med hinanden?


Svar #9
13. november 2011 af blueshadow94 (Slettet)

vi antager at Epot = 400 J

Epot vil jo tilnærme sig 0, hvorimod Ekin tilnærmer sig 400 J, eftersom, at der sker en energiomdannelse


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. november 2011 af Studieguruen (Slettet)

#8 , #9

Ja, præcis. Al den potentielle energi vil blive omsat til kinetisk energi, altså

Epot = Ekin

Det forklarer du jo også selv i #9.


Skriv et svar til: potentiel energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.