Matematik

Reducering af brøk?

14. november 2011 af A1108 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg forstår ikke hvordan man reducere en brøk som denne?

4x2-9/4x2+9-12x

Nogle der kan hjælpe - tak på forhånd


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2011 af PeterValberg

Husk dine kvadratsætninger

(4x2 - 9)/(4x2 + 9 - 12x) = 
((2x + 3)(2x - 3))/(2x - 3)2 =
(2x + 3)/(2x - 3)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
14. november 2011 af A1108 (Slettet)

Jeg forstår det første, men..

= (2x+3)/(2x-3)    ??

Hvor kommer det fra?


Brugbart svar (3)

Svar #3
14. november 2011 af PeterValberg

#2

tælleren er et produkt mellem tallene (2x+3) og (2x-3)

nævneren er kvadratet på (2x-3)2 = (2x-3)(2x-3)

dermed går faktoren (2x-3) i tælleren ud med den ene af parenteserne i nævneren

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. november 2011 af rbejder (Slettet)

men hvor bliver -12x af?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. november 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:beregning_44.doc

Brugbart svar (1)

Svar #6
14. november 2011 af rbejder (Slettet)

jeg har set det nu, men jeg forstår bare ikke, hvor de bliver af? burde de ikke blive ved med at stå der?
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. november 2011 af PeterValberg

#4

nævneren i brøken: 

4x2 + 9 - 12x  

kan vha en af kvadratsætningerne omskrives til:

(2x - 3)2

"Kvadratet på en toleddet størrelses sum er lig med kvadratet på første led ((2x)2 = 4x2)
plus kvadratet på andet led ((-3)2 = 9) minus det dobbelte produkt (2·2x·(-3) = -12x)"

-12x er altså det dobbelte produkt, og forsvinder når 4x2 + 9 - 12x omskrives til (2x - 3)2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Reducering af brøk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.