Matematik

Beregning af diskriminant i 3.gradspol.

14. november 2011 af Solvejens (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan beregner man diskriminanten d i et tredjegradspolynomium? Evt. med et eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man taler kun om diskriminant i forbindelse med 2.-gradspolynomier.


Svar #2
14. november 2011 af Solvejens (Slettet)

Hvad er formlen så for at løse ligningen f ' (x) = 0, hvis man kun kan aflæse punkterne på grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis f(x) er et 3.-gradspolynomium, er f'(x) jo et 2.-gradspolynomium. Formuler opgaven mere fuldstændigt.


Svar #4
14. november 2011 af Solvejens (Slettet)

"Figuren viser grafen for et tredjegradspolynomium f. Løs ved hjælp af grafen ligningen f ' (x) = 0.

Angiv de lokale ekstrema for f".

Sådan lyder opgaven, og så er tegningen vedhæftet.

Vedhæftet fil:Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så kan du jo se, at der er vandret tangent for x = 1, og for x = 3 . Aflæs selv funktionsværdierne i de to punkter.


Svar #6
14. november 2011 af Solvejens (Slettet)

Åh, på den måde. Det er jeg med på nu så!

Men hvordan regner jeg selve opgaven? "Løs vha. grafen ligningen f ' (x) = 0"

Hvilken formel skal jeg bruge, og hvad skal jeg indsætte?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man benytter grafen til at aflæse x- og y-koordinaterne til de punkter, hvor grafen har en vandret tangent.


Svar #8
14. november 2011 af Solvejens (Slettet)

Vil du ikke skrive, hvad tallene er? Jeg kan ikke finde ud af det. Hælder til 0,2 og 1,6 og 3,2, men er ikke sikker på, det er rigtigt...?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvad har 0,2 med sagen at gøre? Jeg har allerede i#5 givet dig x-koordinaterne, hvor grafen har vandret tangent, og du har selv aflæst funktionsværdierne de to steder. Man ser derfor

f'(x) = 0 ⇒ x = 1 ∨ x = 3 .

De lokale ekstrema er f(1) = 6 og f(3) = 2 .


Svar #10
14. november 2011 af Solvejens (Slettet)

Sorry - jeg troede, man skulle indsætte tallene i en formel og så regne derudfra...


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej. Det har hele tiden været klart, at det drejer sig om at aflæse en graf.


Skriv et svar til: Beregning af diskriminant i 3.gradspol.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.