Matematik

Numerisk værdi af et tal ganget en vektor

14. november 2011 af Goomoonryong (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal fremlægge et bevis for en formel, hvor der i et af trinene er numerisk værdi af et tal ganget en vektor, og i næste trin er det blevet til numerisk værdi af tallet ganget med længden af vektoren. Hvordan er det sket?

 

|vektor P0P*vektor n / vektor n^2 * vektor n| -> |vektor P0P*vektor n / vektor n^2| * |vektor n|

 

I den første del er det altså numerisk værdi af det hele, hvor det i det andet kun er numerisk værdi af det første, og længden af den anden.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er svært at se, hvad du mener med det ovenstående. Men der benyttes sikkert, at

|ka| = |k|·|a|

Brug redigeringsfaciliteterne til at skrive formlen lidt klarere.


Svar #2
14. november 2011 af Goomoonryong (Slettet)

Problemet er af som du siger er |ka| = |k|·|a|, men ved |ka| betyder de 2 lodrette streger numerisk værdi, og i |k|·|a| betyder den ved |k|, numerisk værdi, men ved |a| betyder stregerne længden.

Hvis det ikke var klart af den første post, så er k et tal hvor a er en vektor.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, |ka| er længden af vektoren ka , og det er jo netop |k| ganget med længden af vektoren a , så

|ka| = |k|·|a|


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Hvis jeg tyder din formel i #0, står der

| ((P0Pn)/|n|2) n | =  | ((P0Pn)/|n|2) | · |n| ,

og det er jo netop formlen |ka| = |k|·|a| , der anvendes her.


Svar #5
14. november 2011 af Goomoonryong (Slettet)

Det er i formel for projektion af en vektor på en vektor:

http://www.forkosh.dreamhost.com/mimetex.cgi?%5Cfbox%7B%5Cvec%7BA_1%7D%20%3D%20%5Cfrac%7B%5Cvec%7BA%7D%5Ccdot%5Cvec%7BB%7D%7D%7B%7C%5Cvec%7BB%7D%7C%5E2%7D%5Ccdot%5Cvec%7BB%7D%7D

 

A = P0P

B = n

 

Det starter så med at der er stregerne for numerisk værdi omkring alt det der står til højre for lighedstegnet. Læreren gav så den forklaring at da skalarproduktet er er tal, og længden af (n)2 er et tal, kan man samle den del og kalde den for tallet t. Så får man |t*n| (det er her stadig ment som numerisk værdi) som så bliver til |t| (numerisk værdi) * |n| (længden af vektoren).


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er netop det, jeg gjorde i #4. Når du skriver |t·n| menes der længden af vektoren tn .


Svar #7
14. november 2011 af Goomoonryong (Slettet)

Som jeg forstod det på læreren var det bare stadig numerisk værdi den stod for på det tidspunkt, men det kan være jeg har hørt forkert. Forstår dog stadig ikke hvordan det så bliver til numerisk værdi af t, efter de splittes op. 

|t*n| (længden) = |t| (numerisk værdi) * |n| (længden.


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Netop fordi længden af vektoren tn er |t| ganget med længden af vektoren n . Det er en grundlæggende egenskab ved vektorer. En længde af en vektor er et ikke-negativt tal.


Svar #9
14. november 2011 af Goomoonryong (Slettet)

Så det er numerisk ved t da det er et tal og ikke en vektor? Og det er længden ved n da det er en vektor?


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja.


Svar #11
14. november 2011 af Goomoonryong (Slettet)

Ok. Har lige kørt hele beviset igennem og det kørte jo perfekt, så mange tak for hjælpen :)

Jeg mener den der er valgt til at fremlægge beviset får en karakter, så jeg smider evt. lige en besked med hvordan det gik.


Svar #12
15. november 2011 af Goomoonryong (Slettet)

Så jeg fremlagde beviset og læreren gav mig et 12-tal, så igen, mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Numerisk værdi af et tal ganget en vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.