Kemi

Aktuelle koncentrationer (hurry please)

16. november 2011 af hansenhans (Slettet) - Niveau: A-niveau

Sidder her med en kemi aflevering og mangler 2 opgaver:
Opløsning A: 120 mL 0,0140 M NaOH
Opløsning B: 60 mL 0,115 M H2SO4
Opløsning C: 60 mL 0,0150 M NH3
Opløsning C indeholder desuden 12,3 mg NH4Cl

Opløsningerne A og B er blevet blandet sammen, og pH-værdien af denne blanding har jeg fået til 11,2

c)
Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ og SO4^2- i blandingen


Til blandingen af A og B sættes 5,76 g AgNO3 (s). Blandingens rumfang ændres ikke væsentligt herved.

d)
Vis, at der vil udfældes sølvsulfat

 

Har som sagt brug for hjælp til de 2 sidste opgaver, c og d
På forhand tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2011 af koller12 (Slettet)

wooooot


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. november 2011 af mathon

"Opløsningerne A og B er blevet blandet sammen, og pH-værdien af denne blanding har jeg fået til 11,2"

som er forkert


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2011 af koller12 (Slettet)

okay skal vi nok lige kigge på, men er du sød at forklare c og d til os :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. november 2011 af mathon

Opløsning A: 120 mL 0,0140 M NaOH
Opløsning B: 60 mL 0,115 M H2SO4

        n(OH-)(A) = n(NaOH) = V·c = (0,120 L) · (0,0140 mol/L) = 0,00168 mol

        n(H3O+)(B) = 2· n(H2SO4) = V·c = (0,060 L) · (0,115 mol/L) = 0,0069 mol

        n(H3O+)blanding = (0,0069 - 0,00168) mol = 0,00522 mol

        [H3O+]blanding = n/V = (0,00522 mol) / ((120+60)·10-3 L) = 0,029 M

        pHblanding = -log([H3O+]blanding) = -log(0,029) 1,54

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november 2011 af koller12 (Slettet)

du er da bare en skat :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2011 af mathon

        n(Na+)(A) = n(NaOH) = V·c = (0,120 L) · (0,0140 mol/L) = 0,00168 mol

        n(SO42-)(B) = n(H2SO4) = V·c = (0,060 L) · (0,115 mol/L) = 0,0069 mol

        [Na+]blanding = n / Vblanding = (0,00168 mol) / ((120+60)·10-3 L) 0,0093 M

        [SO42-]blanding = n / Vblanding = (0,0069 mol) / ((120+60)·10-3 L) 0,0383 M


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. november 2011 af mathon

rettelse til manglende tast af faktor 2 i #4

Opløsning A: 120 mL 0,0140 M NaOH
Opløsning B: 60 mL 0,115 M H2SO4

        n(OH-)(A) = n(NaOH) = V·c = (0,120 L) · (0,0140 mol/L) = 0,00168 mol

        n(H3O+)(B) = 2· n(H2SO4) = V·c = 2 · (0,060 L) · (0,115 mol/L) = 0,0138 mol

        n(H3O+)blanding = (0,0138 - 0,00168) mol = 0,01212 mol

        [H3O+]blanding = n/V = (0,01212 mol) / ((120+60)·10-3 L) = 0,06733 M

        pHblanding = -log([H3O+]blanding) = -log(0,06733) 1,17

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2011 af mathon

efter tilsætning af 5,76 g AgNO3

        [Ag+] = [AgNO3] = (m/M) / V = ((5,76 g) / (107,87 g/mol)) / (((120+60)·10-3 L) = 0,2967 M

        opløselighedsproduktet for Ag2SO4 er Kop = 7,7·10-5 M3

        Hvis ionproduktet Y>Kop, vil der bundfældes/udfældes Ag2SO4
 

                           Ag2SO4 (s)   <--->   2 Ag+ (aq)   +   SO42- (aq)


                               Y = [Ag+]2 · [SO42-] = (0,2967 M)2 · (0,0383 M) = 3,37·10-3 M3

da
                               Y > Kop udfældes der Ag2SO4


Svar #9
17. november 2011 af hansenhans (Slettet)

Jeg har fundet pH-værdien for A og B blandet således:
pH af A og B blandet:
Finder først stofmængden af OH-=120mL*0,0140 mmol/mL=1,68 mmol
Stofmængden af H3O+=2*60mL*0,0115 mmol/mL=1,38 mmol (skal gange med 2 her fordi H2SO4 er divalent, så den afgiver 2 protoner, derfor skal stofmængden af H3O+ ganges med 2)
Man kan altså se at der er et overskud af OH- på 0,3 mmol, som er i volumet på 180 mL
Derfor kan vi udregne [OH-]via 0,3mmol/180mL=0,001667mmol/ml=0,001667mol/L=0,001667 M
Nu kan jeg finde pH værdien.
pOH=-log(0,001667)=2,8
14-2,8=11,2

Hvorfor er det ikke rigtigt?

Og med hensyn til d) har jeg gjort således:
Vores reaktions ligning vil komme til at se således ud:
AgNO3(aq)   ?   Ag+(aq)  +   NO3-(aq)
Derfor kan vi altså se at stofmængden af AgNO3 må være den samme som stofmængden af Ag+
AgNO3=169,87 g/mol
Stofmængdeberegningen af AgNO3 må derfor være:
5,76g/(169,87 g/mol)=0,033908 mol som så også er stofmængden af Ag+

Den anden reaktion er H2SO4(aq) + 2H2O ? 2H3O+(aq)  + SO42-(aq)
Her kan vi som før se, at stofmængden af H2SO4 må være lige så stor som stofmængden af SO42-
stofmængdeberegningen af H2SO4 må således være:
0,060L*0,0115 mol/L = 0,00069 mol som så også er stofmængden af SO42-
[Ag+]=(0,033908 mol)/(0,180 L)=0,188379mol/L
[SO42-]=(0,00069 mol)/(0,180 L)=0,003833mol/L

[Ag+]2*[SO42-]=0,188379M2*0,003833M=13,6*10-5 M3
Jeg har slået ligevægtskonstanten for sølvsulfat op, og fundet 7,7*10-5 M3
Da 13,6*10-5 M3>7,7*10-5 M3 kan vi se at der udfældes Ag2SO4

Samme spørgsmål her :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2011 af mathon

din fejl er her                                                                    forkert koncentration
                             stofmængden af H3O+ = 2*(60 mL) · (0,0115) mmol/mL = 1,38 mmol
skal være
                             stofmængden af H3O+ = 2·(60 mL) · (0,115) mmol/mL = 13,8 mmol
 


Svar #11
17. november 2011 af hansenhans (Slettet)

Ahh ja kan tydeligt se den fejl :) tak
Så forstår jeg dog ikke det med sølvsulfatet, for mener faktisk at det var dig jeg fandt netop den måde at løse problemet på. Altså den måde jeg har brugt, og nu har du brugt en anden måde, og fået et andet resultat ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. november 2011 af koller12 (Slettet)

Opløsning B er altså 60 mL 0,0115 M H2SO4 og ikke 60 mL 0,115 M H2SO4, hvis du lige læser dit papir igennem igen hans....


Svar #13
18. november 2011 af hansenhans (Slettet)

Så har du jo selv regnet med forkert koncentration da du ville ændre vores pH-værdi ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. november 2011 af mathon

 

     ...så længe der hersker uklarhed om koncentrationen af opløsning B, er det meningsløst at rådgive...


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. september 2014 af Student321 (Slettet)

#7

rettelse til manglende tast af faktor 2 i #4

Opløsning A: 120 mL 0,0140 M NaOH
Opløsning B: 60 mL 0,115 M H2SO4

        n(OH-)(A) = n(NaOH) = V·c = (0,120 L) · (0,0140 mol/L) = 0,00168 mol

        n(H3O+)(B) = 2· n(H2SO4) = V·c = 2 · (0,060 L) · (0,115 mol/L) = 0,0138 mol

        n(H3O+)blanding = (0,0138 - 0,00168) mol = 0,01212 mol

        [H3O+]blanding = n/V = (0,01212 mol) / ((120+60)·10-3 L) = 0,06733 M

        pHblanding = -log([H3O+]blanding) = -log(0,06733) ≈ 1,17

Hvorfor er det du ganger  n(H3O+)(B) med 2? 


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. september 2014 af mathon

#8
      …fordi H2SO4 er dihydron.


Skriv et svar til: Aktuelle koncentrationer (hurry please)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.