Matematik

Løs avanceret diff.ligning

17. november 2011 af Lakana (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal løse følgende differentialligning

,

men ved ikke rigtigt, hvordan man griber den an. Er der nogen, der kan give et hint? Den fuldstændige løsning til en differentialligning på formen

er givet ved
, men hvad skal der stå i stedet for x?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2011 af peter lind

Det er jo samme differentialligning blot med andre navne y=z b = (β+κ)s og a=λ. x er den variabel, som indgår. Hvad den er i den oprindelige ligning kan jeg ikke se.


Svar #2
17. november 2011 af Lakana (Slettet)

Det har jeg forstået. Jeg får løsningen til at være

, men som jeg kan forstå ud fra min lærebog, så skal løsningen være
, hvor
. Hvordan finder jeg den partikulære løsning i stedet for den fuldstændige løsning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. november 2011 af greg0065 (Slettet)

Den partikulære løsning kan du kun find hvis du har nogle bi-betingelser ... 

(dette kan være startværdier eller punkter som tangenten går igennem eller ...)


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. november 2011 af peter lind

I det der skulle være løsningen indgår t slet ikke. Mangler der ikke nogt i opgaven ?


Svar #5
17. november 2011 af Lakana (Slettet)

Jeg forsøger at lave opgave 2.3 i den vedhæftede fil. Jeg kan ikke se, hvad der mangler.


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. november 2011 af peter lind

Du skal ikke løse differentialligningen men find hvad z er i en stabil tilstand(steady state). Det betyder at du skal finde for hvilken z er z'=0


Svar #7
17. november 2011 af Lakana (Slettet)

Ja selvfølgelig. Jeg må være meget træt. Mange tak for det :-D


Svar #8
17. november 2011 af Lakana (Slettet)

men jeg bliver jo spurgt om 2 ting. både at finde z*, men også at løse differentialligningen eller misforstår jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. november 2011 af peter lind

Du skulle også vise at z -> z* for t->∞. Der er så givet to tips om hvordan du gør det, hvoaf den ene er at du løser differentialligningen


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. november 2011 af Walras

Du behøver ikke nødvendigvis løse den. Men du kan gøre det. Hvis du slår op i kapitel 3, exercise 3, ser du, at der henvises til de karakteristiske rødder. Denne metode lærer I vist ikke i matematik A og B, men den er vidt brug i dynamiske modeller, som du kan vælge som valgfag på 4. semester. ;) Så det var et tip.

Da du den homogene differentialligning

så det karakteristiske polynomium (du kender vist dette fra lineær algebra..) er

der løses for

hvorfor løsningen til den homogene differentialligning er

hvor C blot er en abitrær konstant.

For at finde den inhomogene løsning sættes , hvorfor

 

hvorefter , så

 

der forkortes til

 

Læg nu denne til løsningen for den homogene ligning, så har du løsningen for den inhomogene ligning, idet

og du har da, at

som lige netop var, hvad du skulle vise. Differentialligningen siges således at være globalt asymptotisk stabil.

Men du kan også blot tegne som funktion af  . Så viser du det samme. Hvis du vil gøre dette, skal du tegne et koordinatsystem, hvor du lader  være ud af 1. aksen og  være ud af 2. aksen. Lad da grafen starte i punktet og lad den da aftage ned i for derefter at aftage ned i negative værdier for .

Bemærk i øvrigt, at en konstant betyder, at , hvilket skal være tilfældet, hvis økonomien befinder sig på en balanceret vækstbane i steady state. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. november 2011 af Walras

Rettelse:

Bemærk i øvrigt, at en konstant betyder, at er konstant i steady state, hvilket netop skal være tilfældet på en balanceret vækstbane. 


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. november 2011 af Walras

Bah.. Lang dag..

Endnu en rettelse: 

Det karakteristiske polynomium er naturligvis

hvorfor den fuldstændige løsning er som skrevet i indlægget. Sorry. Resten er korrekt!


Skriv et svar til: Løs avanceret diff.ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.