Fysik

Fysik - lodret bevægelse

17. november 2011 af indefinable (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

har følgende opgave:

En bold bliver kastet lodret opad. Boldens hastighed er 15 m/s, når den slippes. Antag, at der ikke er nogen luftmodstand.

a)Hvor lang tid går der, før bolden når den maksimale højde?

er dette korrekt:

vy=-g*t+voy

15 m/s = -9,82m/s^2*t+0

t=15m/s / -9.82m/s^2

t= -1.527 s

 forstår ikke hvorfor t er negativ????


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2011 af greg0065 (Slettet)

Hastighedsfunktionen lyder:

v(t) = a*t+v0, hvor a er accelerationen og v0 er starthastigheden.

Hvis du ønsker at finde toppunkts-tidspunktet kan du løse ligningen v(t)=0 og dividere med 2.

(og a = -g)


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2011 af ThomasPortal (Slettet)

Du har byttet rundt på vy og v0y.

vy er hastigheden af bolden til tiden t. Dvs. når bolden har maksimal højde er vy = 0.

v0y er starthastigheden, som du angiver til 15 m/s.


Svar #3
17. november 2011 af indefinable (Slettet)

ahh okay! ;)


Svar #4
17. november 2011 af indefinable (Slettet)

men hvad så med:

Hvor lang tid går der, før bolden er tilbage i starthøjden?

jeg har udregnet at bolden når op i en højde på 11,46 m.

hvordan udregnes dette?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. november 2011 af ThomasPortal (Slettet)

Der er flere måder, men siden du nu har fundet højden , h_0:

 

h = 1/2*g*t^2 + v_o*t +h_0   ->

0 = 1/2*g*t^2+0m/s*t+11,46m   -->   0 = 1/2*g*t^2 + 11,46m

Istoler t

husk at g = - 9,8m/s^2

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. november 2011 af ThomasPortal (Slettet)

Den anden måde er ved at indse at, siden der ikke er nogen luftmodstand, må bevægelsen op være lig bevægelsen ned.

(Bare med modsat fortegn).


Svar #7
17. november 2011 af indefinable (Slettet)

mange tak for det hurtige svar!


Skriv et svar til: Fysik - lodret bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.