Matematik

Søger matematisk geni <3

19. november 2011 af musicismydrug (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey!
Jeg sidder med en bunke matematik afleveringer jeg er bagud, da jeg af personlige årsager ikke har været til stede i timerne, og derfor også har svært ved at løse opgaverne. 
Derfor har jeg indtil videre to spørgsmål 

1. 
Jeg får opgivet en ligning for en cirkel som ser således ud:
x^2+y^2-3x+2y=3/4

Og jeg ved at cirklens ligning lyder således:
(x-x0)^2+(y-y0)^2=r^2

jeg vil derfor gerne have den udleverede til at passe med den originale. Dog kan jeg ikke helt hitte ud af hvordan da kvadratroden af fx 3 er noget rod.

Opgaven lyder forresten på at jeg skal finde cirklens centrum og radius. Men det har jeg ingen problemer med, hvis jeg kan få de to ligninger til at passe sammen. :-)
 

2. er i det vedlagte dokument.

Håber der er nogle som har lyst til at hjælpe mig. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2011 af mathon

 

 

      x2 + y2 -3 x + 2y = 3/4

                                          brug:                       
                                                         x- 3x = (x - (3/2))2 - (9/4)

                                                         y2 + 2y = (y + 1)2 - 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2011 af Isomorphician

1:

Hint: -3x og 2y er de dobbelte produkter

2:

Se på hvornår grafen har funktionsværdier mellem -1 og 1.

Gå til x = 3,5 og find funktionsværdien til denne x-værdi.


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. november 2011 af LuckyFoul (Slettet)

3/4 ≈ pi

http://wiki.mitsted.dk/?page=Cirklens_ligning

Den hjemmeside har et godt eksemplar på dit problem..


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. november 2011 af mathon

 

             x2 + y2 -3 x + 2y = 3/4

             x2 - 3x + y2 + 2y = 3/4

             (x - (3/2))2 - (9/4) + (y + 1)2 - 1 = (3/4)

             (x - (3/2))2  + (y + 1)2 = (3/4) + (9/4) + (4/4)

 

             (x - (3/2))2  +  (y - (-1))2 = 22

              (x  -  xo)2  +  (y  -  yo)2 =  r2                    som nu kan sammenlignes

             


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. november 2011 af mette48 (Slettet)

x^2+y^2-3x+2y=3/4

Og jeg ved at cirklens ligning lyder således:
(x-x0)^2+(y-y0)^2=r^2

(x-x0)^2= x2-2xx0+x02

-2xx0 (det dobbelte produkt) genfindes som -3x i din ligning dvs. at -2x0 svarer til -3

x0 svarer til 1,5

Nu mangler der x02, som vi tillader os bare at lægge til. Det må vi godt hvis vi husker at lægge det til på den anden side af = også

x^2+y^2-3x+2y=3/4  ændre lige rækkefølgen

x2-3x + y2+2y= 3/4

x2-2*1,5x +1,52 + y2+2y= 3/4 + 1,52

(x-1,5)2 + y2+2y= 3/4 + 1,52

prøv selv at fortsætte går det ikke spørger du igen


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2011 af NeFaX (Slettet)

Hej.

Opgave1:

Når jeg skal lave en ligning om til cirklens ligning starter jeg med at lave et gæt på, hvordan kvadratsætninger skal være:

1. gæt:

(x-1,5)2+(y+1)2=3/4

Vi tjekker om det passer ved at gange ud:

x2+2,25-3x+y2+1+2y=3/4

Vi kan nu se at vi har 2,25 og 1 for meget, derfor trækker vi dem fra og laver et nyt gæt:

2. gæt:

(x-1,5)2-2,25+(y+1)2-1=3/4

(x-1,5)2+(y+1)2=3/4+2,25+1

(x-1,5)2+(y+1)2=4

Ud fra dette kan vi se at centrum er (1,5 ; -1) og radius er 2 (da 4 = r2


Svar #7
19. november 2011 af musicismydrug (Slettet)

Tusinde tak!!! Nu har jeg i hvert fald styr på den 1. Skønt!

Forstår dog stadig ikke 2'eren.. :-( Er der nogle der kan hjælpe? Det skal lige siges at det kun er 1. del hvor jeg ikke ved hvad jeg skal gøre. ???? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. november 2011 af LuckyFoul (Slettet)

Forstår ikke det med uligheden men f(3.5) skal du bare indlæse på funktionen.

Find 3.5 på x. aksen og så kører du bare fingeren op indtil du rammer funktionen, der har du så dit resultat..


Svar #9
19. november 2011 af musicismydrug (Slettet)

Sår er vi i samme båd :-) Kan sagtens den med 3.5

Men den med uligheden, har jeg ingen idé om hvordan man griber an..


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. november 2011 af mette48 (Slettet)

så mp du jo hellere få lidt hjælp

indtegn på grafen y=1 og y=-1 som 2 linier

aflæs på tegningen x-intervallerne hvor grafen ligger mellem de to linier


Svar #11
19. november 2011 af musicismydrug (Slettet)

Havde fundet ud af det.. Troede bare at det var mere indviklet end som så.. Men tak for din tid Mette :-) 


Skriv et svar til: Søger matematisk geni <3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.