Matematik

om pytagoras læresætning

20. november 2011 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg har fået en aflevering for, og en af opgaverne forstår jeg ikke :(

Der står: Du har en pyramide med kvadradisk bund. pyramidens sider består af fire ens trekanter med højden 55 m og grundlinjen 70 m. Hvor høj er pyramiden?

Min metode: 

 

vi bruger pythagoras læresætning: 

  
Vores hypotunose er 55 og pyramiden grundlinje divideret med 2 er 35 m

a^2 = 55^2-35^2
a  = 1800

√1800 = 42.42640686

Svar: pyramidens højde er (42.4 m)... Er  det rigtigt det har jeg gjor?

Så spørg min lærer, regn samme opgave ud, men denne gang er kanten af pyramiden som er 55m lang, hvor høj er den så?

Her er jeg gået i stå, jeg forstår ikke hvad han mener med det og hvad man skal gøre? på forhånd tak :D
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2011 af PeterValberg

Ja, du har fundet pyramidens højden :-)   h = √1800

Hvis det i stedet er kanten, der er 55, så skal du bruge diagonalen i den kvadratiske bund (vi kalder den d)

d = √(702 + 702)

faktisk skal du bare bruge den halve diagonal (den ene katete i den retvinklede trekant, hvor pyramidens højde er den anden katete og den opgivne kant er hypotenusen):

h = √(552 - (d/2)2) = ????

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
20. november 2011 af Maksilkemi (Slettet)

Tak for dit svar og hjælp Peter valberg, men dog forstår jeg ikke helt hvad du har gjort :(
Hvorfor 70^2+70^2? og hvad mener du med: den ene katete i den retvinklede trekant, hvor pyramidens højde er den anden katete og den opgivne kant er hypotenusen :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2011 af PeterValberg

Du får at vide, at nu er de 55 m længden på pyramidens kant (de skrå sider, eller "hjørner")

de 55 m er hypotenusen i den retvinklede trekant, hvor den halve diagonal d/2 er den ene katete og pyramidens højde den anden katete...

det kan være lidt svært at forestille sig :-) men prøv

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
20. november 2011 af Maksilkemi (Slettet)

Jeg vil prøve hehe :D
Tusind tak for hjælpen, og fortsæt god dag :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2011 af PeterValberg

prøv eventuelt lige at se vedhæftede billede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:pyramide.jpg

Svar #6
20. november 2011 af Maksilkemi (Slettet)

Dvs. hvis jeg definere mit d til at være 99, (rundet op af √1800), så vil mit resultat blive h=23.973?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2011 af PeterValberg

#6 nej, hele diagonalen i grundfladen er √(702+702

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
20. november 2011 af Maksilkemi (Slettet)

Jeg har gjort sådan her:

Vi finder diagonalen i den kvadratiske

70^2+70^2 = 9800

d= √(9800) =98.99494934

√55^2-((1/2)*d)^2 =23.97915764


Svar: Pyramidens højde er (23.9 m)

Er det rigtigt? :D


Skriv et svar til: om pytagoras læresætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.