Matematik

Udregning af tangent på graf

23. november 2011 af Kronborg91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! 

Jeg er blevet stillet til opgave at finde tangenten for grafen: f(x):=sin(x)+ln(x) igennem et punkt P=(1,f(1)) 

Ligningen for tangenten er y=ax+b hvor er er hældningen, men jeg kan slet få det til at passe sammen. Hvordan er det man gør?

På forhånd,tak for hjælpen! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2011 af peter lind

Ligningen for tangenten til en graf for f(x) i (x0, f(x0))  er y = f'(x0)(x-x0) +f(x0)


Svar #2
23. november 2011 af Kronborg91 (Slettet)

Dvs. Jeg tager f'(x) af funktionen, og finder hældningen ved at sætte f(1)? 

Men har ikke hørt om den der ligning før godt nok.. 


Svar #3
23. november 2011 af Kronborg91 (Slettet)

Det må meget gerne skæres ud i pap :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2011 af peter lind

Det du skriver i #2 er korrekt bortset for at der skal stå f'(1) i stedet for f(1)


Svar #5
23. november 2011 af Kronborg91 (Slettet)

Ja, hov. Men jeg kan ikke få det til at passe med udregningerne. Jeg ved hvad tangenten skal hedde, men jeg kan ikke komme frem til det samme. 
Den skal give y=1,8548x-0,9877

Hvad går den ligning ud på du skrev? Den formel kender jeg ikke :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2011 af peter lind

Hvor har du den løsning fra ? Hvad har du gjort ?


Svar #7
23. november 2011 af Kronborg91 (Slettet)

Vi bruger et program graph til at tegne graferne ind i. Og her kan du gå ind og sætte tangenten til at sammenligne dit resultat med, det tæller for 50% til eksamen derfor ved hvad den skal give, men kan ikke komme frem til det overhovedet. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2011 af peter lind

Hvad har du fået f'(x) til? og f'(1) ?


Svar #9
23. november 2011 af Kronborg91 (Slettet)

f'(1) = sin(1) 

f'(x) = cos(x)+1/x eller sådan noget


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. november 2011 af peter lind

Den sidste er korrekt. Den første er ikke. Det er faktisk f(1) ikke f'(1). Sætter du x=1 ind i udtrykket for f'(x) får du cos(1) +1/1 = cos(1)+1


Skriv et svar til: Udregning af tangent på graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.