Matematik

Halveringstid

24. november 2011 af Mathisstrange (Slettet) - Niveau: A-niveau

natrium-24 har en halveringstid på 15 timer

Vi har 3 ug natrium

Hvor meget  vil der være efter 12 timer?

 

Ved halveringstid bruger vi formlen
                         1     ln(0.5)
                         - T = -------
                         2      ln(a)

Ved indsættelse fås 
                               ln(0.5)
                          15 = -------
                                ln(a)

Ved isolering af a
                                       
                       ln(a) =  ln(0.5)/15
                         

Hvordan kommer jeg videre?                 


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. november 2011 af AskTheAfghan

Benyt, at eln(a) = a   ... dvs

T1/2 = ln(1/2)/ln(a)   ⇔  ln(a) = ln(1/2)/T1/2   ⇔   a = e^(ln(1/2)/T1/2)


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. november 2011 af mathon

                                           m = mo·(1/2)t/T½

                                           m = 3·(1/2)12/15 = 3·0,50,8          m målt i µg og t målt i timer


Svar #3
24. november 2011 af Mathisstrange (Slettet)

Tak for hjælpen :-) Kort sagt skulle jeg bare bruge den inverse til ln , altså e^


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.