Matematik

y=b*a^x, y og x er givet, bestem a og b... Hjælp?

26. november 2011 af GfxJG (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg starter lige med at give opgaven:

Tabellen (se for neden) viser det daglige antal personrejser over Øresundsbroen i årene 2001 og 2005.
Det daglige antal personrejser over Øresundbroen i perioden 2001-2005 kan med god tilnærmelse beskrives med modellen y=b*a^(x), hvor y er det daglige antal person rejser, og x er antal år efter 2001.
Bestem tallene a og b.

Tabellen ser sådan her ud:

2001                              2005                       

35359                            50118                        

 

Det bedste jeg er kommet frem til indtil videre er:

y=3.39575*11.0221^(x)

Men hvis jeg sætter det ind  en graf, kan det umuligt passe...


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2011 af Enhver (Slettet)

Ud fra oplysningerne kan du skrive disse to ligninger:    

50118 = b*a3

35359 = b*a0        a0 = 1, dvs. b = 35359

50118 = b*a3  <=>  50118 = 35359*a3  <=>  a3= 50188/35359

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2011 af peter lind

Du har ret i at det ikke er rigtig; men hvad har du gjort ?. Du skal sætte værdierne ind i din funktion, hvilken giver 2 ligninger med 2 ubekendte, som du så må løse.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2011 af AskTheAfghan

2001 = b·a0 = 35359   ⇔   b = 35359

2005 = b·a4 = 50118   ⇔   35359·a4 = 50118   ⇔   a = (50118/35359)1/4


Skriv et svar til: y=b*a^x, y og x er givet, bestem a og b... Hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.