Fysik

Fysik c14

27. november 2011 af MrEr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ved en udgravning på Berthorsvold i Island fandt man et lag trækul fra en udbrændt gård. Ved aldersbestemmelsen med C-14 metoden måltes 15,7 tællinger pr. minut med GM-tæller, mens et nutidigt præpart gav 17,8 tællinger pr. minut.

Ifølge de islandske sagaer brændte Njals gård år 1011.

Kan det tænkes, at trækullet stammer fra Njals gård?

 

Hjælp tak, gerne uddybet :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt en model for eksponentielt henfald sammen med kendskabet til halveringstiden for C-14 isotopen til at beregne, hvornår aktiviteten er henfaldet til (15,7 / 17,8) af den oprindelige aktivitet. Sammenlign dette tidsrum med tidsrummet siden afbrændingen af Njals gård.


Svar #2
27. november 2011 af MrEr (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt, skal jeg bruge henfaldsloven også indsætte C-14 halveringstid i den? for det giver 13.xxx og det ved jeg ikke hvad jeg skal bruge til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2011 af mathon

      

                                           A = Ao·(1/2)t/T½

                                           (A/Ao) = (1/2)t/5715

                                           (15,7/17,8) = (1/2)t/5715

                                           ln(15,7/17,8) = (ln(0,5)/5715)·t

                                           t = 5715·(ln(15,7/17,8)/ln(0,5))          når tiden regnes i år

 


Svar #4
27. november 2011 af MrEr (Slettet)

Hvorfor tager du Ln af 15.7 eller 17.8 ? resten er jeg med på :-)


Svar #5
27. november 2011 af MrEr (Slettet)

Eller, det er vel for at isolere t :-) ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2011 af mathon

                                 

                                                                                   hvis det er mere "spiseligt"         
                       t = 5715·(ln(15,7/17,8) / ln(0,5)
5715·(log(15,7/17,8) / log(0,5))


Svar #7
27. november 2011 af MrEr (Slettet)

Er godt klar over at ln, og log er det samme. Spurgte blot hvorfor at du gjorde det, indtil det gik op for mig det var for at isolere t. Derudover vil jeg spørge om, når du skriver "15,7/17,8" er det så fordi det skal være en af tallene? eller fordi begge skal med?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2011 af mathon

 

     "Er godt klar over at ln, og log er det samme."     er helt forkert

                               ln(x) ≠ log(x)

men
                               ln(x) = k·log(x)
hvorfor
                               ln(a) / ln(b)   =   (k·log(a)) / (k·log(b))   =   log(a) / log(b)


Skriv et svar til: Fysik c14

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.