Matematik

Opgave 264: Bestem en ligning for tangenten

28. november 2011 af emiliehvc (Slettet)

Hej :-) 

Håber der er nogle derude der kan hjælpe mig med denne opgave:

 

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x)=x1/2 = √x i punktet (9,f(9)). 

 

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. november 2011 af peter lind

Ligningen  for tangenten for en graf for f(x) i punktet (x0, f(x0) ) er y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. november 2011 af Walras

Beregn f(9). Beregn f'(9). Indsæt i tangentligningen.


Svar #3
28. november 2011 af emiliehvc (Slettet)

Hvordan beregner jeg f(9) og f'(9)?

 

Svar #4
28. november 2011 af emiliehvc (Slettet)

@Peter Lind: Er det muligt at du kan hjælpe mig lidt videre i udregningerne? For jeg ved godt hvad tangentligningen er, men ikke helt hvordan jeg skal bruge den mht. det her spørgsmål :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. november 2011 af thenyouretoastmate (Slettet)

Tangentligningen skal løses på en lidt specielt måde :) 

Der er 3 trin. y = f(x)+f'(x)*(x-x0)

                           2      3        1

Først løses trin 1. Find x0. Det er ret let, da det jo bliver oplyst i dit punkt :) x0 = 9

Trin 2: Find y-værdien til din x-værdi. Dvs udregn f(9) = √9 = 3 dvs f(9) = 3 :D

Trin 3: Differentier først f

f(x)= √x og f'(x) = 1/(2*√x) Sådan

find f'(9) = 1/(2*√9) = 1/6 skulle jeg mene.

Nu indsættes i tangent ligningen.

y= f(x)+f'(x)*(x-x0) = 3+(1/6)*(x-9) Den skal du så regne lidt på, og så er du færdig :)

 

                              


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Din tangentligning er forkert. Ligningen er

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0) ,

hvor (x0 , f(x0)) er punktet på grafen for funktionen f(x), hvor tangenten skal bestemmes. Man skal således beregne f(x0) og f'(x0) for at opstille tangentligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. november 2011 af thenyouretoastmate (Slettet)

Vi har læst den skrevet sådan og gør det nogen forskel, om f(x) er skrevet på den ene eller anden side -.- man ganger alligevel først uanset hvor det står


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er ikke placeringen af f(x), der er et problem som sådan, men placeringen af x0 .

Din ligning i #5 er

y = f'(x)·(x - x0) + f(x) ,

mens den korrekte ligning er

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0) .

Hvis du ikke kan gennemskue forskellen, thenyouretoastmate .


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. november 2011 af thenyouretoastmate (Slettet)

Jeg er glad for du bruger tid på at rette tastefejl :) Og du har fuldstændig ret <3


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det var vel mere end blot en tastefejl, eftersom den ukorrekte ligning blev gentaget i indlægget.


Svar #11
28. november 2011 af emiliehvc (Slettet)

Jeg får udregningerne til at give resultatet: y=0,167x+12 

Er jeg helt galt på den eller kan det godt passe? 

   

Brugbart svar (1)

Svar #12
28. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Konstanten 12 er ikke korrekt. Skriv hældningskoefficienten som (1/6) i stedet for 0,167 .


Svar #13
28. november 2011 af emiliehvc (Slettet)

Hmm. Kan ikke helt se hvad jeg har gjort galt mht. konstanten.

Har sagt sådan her: y=f'(x0)-(x-x0)+f(x0) --> y= 1/(2√9) - (x-9)+√9 og dermed fået y=1/6x+12. 

 

Brugbart svar (1)

Svar #14
28. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du skal benytte den korrekte form for tangentligningen, se #6 .

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)

   = (1/6) · (x - 9) + 3

   = (1/6)x + (3/2)


Svar #15
28. november 2011 af emiliehvc (Slettet)

Tusind tak for hjælpen - jeg har forstået opgaven nu :-) 

 

Skriv et svar til: Opgave 264: Bestem en ligning for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.