Matematik

Opgave 8 - 1/N*dN/dt

28. november 2011 af Mo92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået givet en opgive hvori der står foelgende: "Til beskrivelse af sammenhaengen mellem antal dyr N og tiden t i en population benyttes ofte den relative vaeksthastighed 1/N * dN/dt".

Mit spoergsmål lyder på hvordan i alverden ovenstående udtryk skal tolkes? En sammenhaeng er ellers i mine oejne en funktion, men der er ovenstående udtryk vel ikke? dy/dx er ensbetydende med y' eller f'(x), men hvad er dN/dt så ensbetydende med?

mange mange tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

dN/dt er et andet udtryk for N'(t) . Som opgaveteksten selv siger, betragter man her den relative væksthastighed

(1/N(t)) · N'(t) = N'(t) / N(t)

Det er lige så godt en funktion af t , som N(t) og N'(t) er det.

Det er noget logisk vrøvl at skrive, at en funktion er ensbetydende med en anden funktion.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. november 2011 af mathon

 

           dN/dt = antalsændring pr. tid, som vi normalt betegner vækst

           væksten er naturligvis større i en stor flok end i en lille flok;
           et brugbart sammenligningsgrundlag er derfor

           væksten pr. antal =
                                                    (dN/dt) / N   =   (1/N) · (dN/dt)

          kaldet relativ vækst

                                          


Svar #3
28. november 2011 af Mo92 (Slettet)

Jeg har ved linear regression bestemt forskriften for vaeksthastigheden. Ved at indsaette min forloebige resultat i udtrykket får jeg:

1/N*(-0,01257X+0,277143)

Ovenstående er ikke en differential ligning, hvorledes skal jeg dog ellers opstille en diff. lign."til bestemmelse af antal dyr som funktion af tiden t"? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det ville være en god ide, hvis du ville formulere hele opgaven.

(Sjovt, at du har valgt at skrive å, men ikke æ og ø).


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. november 2011 af mathon

           

                      med
                                        N = No·ek·t

har du
                                       dN/dt = k·(No·ek·t) = k·N

                                       (1/N) · (dN/dt) = k

                     


Skriv et svar til: Opgave 8 - 1/N*dN/dt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.