Kemi

Titrering af dihydron syre

29. november 2011 af jensen7 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey allesammen!

 

Denne opgave volder mig og min gruppe store problemer, og vi vil gerne bede om hjælp eller hints til hvordan vi løser den.  Den lyder som følger:

En dihydron syre har pKs1 = 4,0 og pKs2 = 10,0

25,0 mL af en opløsning af syren titreres med 0,100 M NaOH med bromthymolblåt som indikator. Ved farveskiftet er der tilsat 15,7 mL 0,100 M NaOH. Beregn syrens formelle stofmængdekoncentration.

(Til info kan det siges at Bromthymolblåt slår over mellem 6 og 7,6.)

 

 

På forhånd tak for alle forslag, hints, tips, tricks og former for hjælp! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2011 af mathon

 

                               pH = pKs + log(cb/cs)

                               cb/cs = 10pH-pKs  = 107-4 = 1000

                               cb/(cb+cs) = cb/ctotal = 1000/1001 ≈ 1

                     dvs.   titreret monohydront med  15,7 mL 0,100 M NaOH

                     til reaktion med den sidste hydron kræves samme stofmængde

hvoraf
                   
25,0 mL af syren titreres med 31,4 mL 0,100 M NaOH
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2011 af mathon

titerligning:
                             ns      =      (1/2)·nb

                           (0,025 L)·cformel    =      (1/2)·(0,0314 L) · (0,100 mol/L)  = 0,00157 mol

                                           cformel    =      (0,00157 mol) / (0,025 L)  =  0,0628 M


Skriv et svar til: Titrering af dihydron syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.