Matematik

Argumenter for at f ikke er bijektiv

30. november 2011 af MariaTams (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Vi betragter den lineære afbildning f: R^3 -> R^3 givet ved:

f(x1,x2,x3) = ((x1-x3),(x1+x2+2*x3),(x2+3*x3))

Argumenter for at f ikke er bijektiv.

 

Jeg ved at jeg enten skal argumenterer for at den ikke er surjektiv eller injektiv, men jeg ved bare ikke hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Giv et eksempel på to forskellige argumenter (x1,x2,x3) der har samme billedvektor.

Eller vis, at determinanten af matricen

1  0  -1
1  1   2
0  1   3

er lig med 0.


Svar #2
30. november 2011 af MariaTams (Slettet)

Okay, men hvordan finder man determinanten?


Svar #3
30. november 2011 af MariaTams (Slettet)

#1


Giv et eksempel på to forskellige argumenter (x1,x2,x3) der har samme billedvektor.

Eller vis, at determinanten af matricen

1  0  -1
1  1   2
0  1   3

er lig med 0.

 

Jeg fandt determinanten til at være  2-2 = 0 hvilket så betyder at den ikke er bijektiv?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2011 af Walras

#3 Det ser korrekt nok ud. En lineær afbildning er bijektiv præcis, når den har en invers. Men hvis determinanten til en (kvadratisk) matrix er 0, siges matricen af være singulær, og den har da ingen invers. Altså kan den lineære afbildning ikke være bijektiv. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er korrekt, at determinanten er 0; men jeg har svært ved at se, hvordan dit mellemresultat 2-2 fremkommer.

Udvikler man efter 1. søjle, får man

det = 1·(1·3 - 2·1) -1·(0·3-1·(-1)) +0·(0·2-1·(-1)) = 3-2 -1 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2011 af Walras

#5 Hvis du benytter den lille huskeregel, hvor du bevæger dig ned i første søjle (med plus som fortegn) og op igen (med minus som fortegn), ender du ganske rigtigt med 2-2=0.

Lad os betragte en matrix A, da

Vi kan da skrive determinanten som

som i dette konkrete tilfælde bliver

Laplaces udviklingssætning er i praksis kun relevant, når det handler om determinanter for matricer større end 3x3, medmindre man er heldig at have rækker eller søjler med mange 0'er. Ellers er huskereglen ofte hurtigere at benytte.


Skriv et svar til: Argumenter for at f ikke er bijektiv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.