Matematik

Ligningesystem

01. december 2011 af helpallan (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Kan ikke finde ud af at løse dette ligningesæt 

4y-x=27 og 3y+x=15 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. december 2011 af NS123 (Slettet)

Du skal isolere x i begge forskrifter. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man kan isolere x i begge ligninger og sætte udtrykkene for x lig med hinanden, hvorved man kan bestemme y

Man kan isolere x i den ene ligning og så indsætte det i den anden ligning, hvorved man får en ny ligning i y alene, som man så kan løse.

For dette ligningssystem er det simpleste at lægge de to ligninger sammen og løse den resulterende ligning i y. Den fundne værdi af y indsættes så i en af de oprindelige ligninger, hvorved x kan findes.


Svar #4
01. december 2011 af helpallan (Slettet)

4y-x=27 og 3y+x=15

 

l: 4y-x=27

ll: 3y+x=15

3/4=0,75

l: (4y*0,75)-x*0,75=27*0,75

l reduceret:  3y-3/4x=20,25

 

Addere:

l: 3y-3/4x=20,25

ll: 3y+x   =15

l+ll: 1/4x=35,25

x=35,25*4

x=141 

Hvad gør jeg galt?

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fejlen består i, at du ikke skal addere de to ligninger, men trække dem fra hinanden for at få y til at forsvinde.


Svar #6
01. december 2011 af helpallan (Slettet)

Så får jeg facit til 21, 

4y-x=27 og 3y+x=15

 

l: 4y-x=27

ll: 3y+x=15

3/4=0,75

l: (4y*0,75)-x*0,75=27*0,75

l reduceret:  3y-3/4x=20,25

 

Subtrakterer dem

3y-3/4x=20,25

3y+x=15

(3y-3y)+(3/4x-1x)=20,25-15

1/4x=5,25

x=5,25*4

reduceret

x=21

Er dette rigtigt :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er stadig forkert. Når de to ligninger subtraheres, får man jo på venstre side

-(3/4)x - x = -(7/4)x = 5,25 = 21/4

Som jeg nævnte i #3 er den simpleste fremgangsmåde for dette ligningssystem at lægge de to oprindelige ligninger sammen, hvorved x forsvinder:

I:   4y - x = 27
II: 3y + x = 15

I+II: 7y = 42, hvoraf
          y = 6
          x = 15 - 3y = 15 -18 = -3


Svar #8
01. december 2011 af helpallan (Slettet)

Tak for hjælpen prøver at kigge på det i morgen.


Skriv et svar til: Ligningesystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.