Matematik

2 ubekendte 1. gradsligninger

30. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej :D 

Nogen der kan hjælpe med at regne den her ud

Løs ligningesystemet ved indsættelsesmetoden.

x+2y=5 og 11x+6y=3

 

problemet ligger mest i at jeg ikke ved hvad jeg skal gøre når der står eks. 5=....


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Brug substitutionsmetoden. Isoler x i den første ligning og indsæt det i stedet for x i den anden ligning. Løs den resultarende ligning i y, og indsæt så den fundne værdi for y i den første ligning, hvorefter x kan bestemmes. Gør prøve til sidst.


Svar #2
30. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

Tak. Men i min ligning skal jeg så bare ignorere =5 og =3?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det kan man da ikke ignorere. Det indgår da i resultatet, når man isolerer x .

x = 5 - 2y


Svar #4
30. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

Nååh det var også det jeg syntes var mærkeligt. Tak for det

 


Svar #5
30. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

Hej igen kom lidt i tvivl. Jeg kunne se at du rykkede x+2y=5 til 5+2y=x

Altså at du rykkede x og 5.

Vil det sige at 5 er Y. 

For når jeg når til 11x+6y=3

skal jeg så skrive 11x+(6y+3y)=x

 

Eller er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2011 af mathon

 

     I:    x + 2y = 5                                         I multipliceres med -3 og kaldes III
     II:  11x + 6y = 3

     III:    -3x - 6y = -15
     II:    11x + 6y = 3                                     II og III adderes

             8x = -12

             x = -(3/2)                                        som substitueret i   I:    x + 2y = 5   giver

             -(3/2) + 2y = 5

             -(3/4) + y = (10/4)

              y = (13/4)

            

 


Svar #7
30. november 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

Tak kigger det lige igennem.. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis du læste mere omhyggeligt efter, vil du se, at jeg trak 2y fra på hver side, eller flyttede leddet +2y over på den anden side, hvor det så bliver til -2y .

Man har x = 5 - 2y , og det indsætter man i stedet for x i den anden ligning

11x +6y = 3 , dvs.

11·(5 - 2y) + 6y = 3 , og man ganger så parentesen ud til

55 - 22y + 6y = 3, der reduceres til

55 -16y = 3 . her samler man led med y på den ene side, og konstanter på den anden side, til

16y = 55-3 = 52 , eller

y = 52/16 = 13/4


Skriv et svar til: 2 ubekendte 1. gradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.