Matematik

forskriften og ligningen

01. december 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

hej sidder her med en opgave og har lavet grafen. Men kunne godt tænke mig at lære eller vide hvordan man laver en forskrift og en ligning til 

 

I får opg. her 

Amalie og Tanja skal mødes for at shoppe. De bor 30 km fra hinanden, og bliver enige om at mødes vej mod hinanden. Amalie kørere 15 km/t og Tanja kører 20 km/t

 

Kan aflæse i kordinatsystemet at de mødes når Amalie kun har kørt 13km, når de mødes


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2011 af PeterValberg

hvis vi sætter x til antal kørte timer og y til antal kørte km og samtidig husker på, at der er 30 km mellem dem, så:

Amalie kører 15 km/t og starter i 0:

A(x) = 15·x

Tanja starter 30 km fra Amalie (altså ved y = 30) og nærmer sig Amalie med 20 km/t
(aftagende funktion set fra Amalies startpunkt)

T(x) = -20·x + 30

De mødes, når:

A(x) = T(x)
15x = -20x + 30
35x = 30
x = 30/35
x = 6/7

de kører altså 6/7 (ca. 51 min) af en time, inden de mødes :-)

Indsætter vi tiden i den ene ligning, får vi:

A(6/7) = 15·6/7 = 90/7 ≈ 12,9 km (fra Amalies startpunkt)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
01. december 2011 af Blaugrana1 (Slettet)

Graf og facit passer sammen. 

Tusind tak 

 

---------------------------------------------
" Velsign os, guddommelige tal.."
---------------------------------------------   :D 


Skriv et svar til: forskriften og ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.