Matematik

Reducering af brøk

01. december 2011 af lillewonder (Slettet) - Niveau: C-niveau

Okay kort sagt:

 

Jeg aner ikke hvordan jeg skal reducere den her brøk, som består af flere brøkere I EN STØRRE BRØK...


Jeg har udregnet det lidt og prøvet at reducere, men er overhovedet ikke sikker på det, så håber nogen af jer herude kan tjekke det igennem og se om jeg er på rette spor, eller om jeg er på fuldstændig afveje

(- Vedhæfter opgaven samt mellemregningen som en fil til indlægget)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2011 af AskTheAfghan

Du har reduceret rigtigt indtil videre.

(-1/12) / (-1/30) = ...

benyt, at    (a/b) / (c/d) = (a/b)·(d/c)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2011 af 123434 (Slettet)

For at hjæle dig selv stil det op på en let måde.

F.eks den sidst kan stilles op som -1/12*-1/30=1/360

 


Svar #3
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

Altså dvs. at jeg kan sætte et stykke op, hvor jeg skal gange 2 brøker med hinanden i stedet for: (-1/12) · (--1/30)

- Og så ganger jeg altså bare 12 med 30, og -1 med -1 og får et svar?


 

 

Men lige til den der regel - Er det bare noget jeg skal indordne mig efter, for jeg har ikke hørt om det før?
Og ville jeg skulle forklare dette, når jeg skriver min udregning?

 

 

Mange tak for det hurtige svar


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2011 af 123434 (Slettet)

3#Ved ikke om du kan bruge det her

(-1/12)*(-1/30)=1/360

ganger -1*-1=1

ganger 12*30=360

1/5*2/3=2/15

1*2=2

5*3=15

Er det til at forstå?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2011 af AskTheAfghan

(-1/12) / (-1/30) (-1/12) · (-1/30)

Benyt derfor formlen i #1,  dvs. (-1/12) / (-1/30) = (-1/12) · (30/-1)

Kort sagt; reducering bare sådan, hvor man skal gøre det mindre,

ligesom man "rydder" el. "samler" op efter rodet.


Svar #6
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

Hey begge

Her er min udregning efter jeg så formel i svar #1:

 

 

 

- Ser det rigtigt ud så?

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. december 2011 af AskTheAfghan

#6

Nej. Genlæs #5


Svar #8
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

#7

Forstår desværre ikke helt hvad det er du siger i #5

Hvad er det jeg gør forkert, og hvad skal jeg gøre?


Svar #9
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

Nåååå nu ser jeg det - Når du dividerer med brøker, skal du jo gange med den omvendte brøk

Det er dét du prøver, at sige ikke sandt?

 

 


Svar #10
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

Forresten #4


Hvorfor er det, at det bliver positivt 2/5, når det er -30/-12

 

Hvordan kan det bliver positivt ved at forkorte brøken?


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. december 2011 af AskTheAfghan

(-1/12) · (30/-1) = -5/-2 = 5/2

... fordi (-)/(-) = +        ... ligesom (-)·(-) = +


Svar #12
01. december 2011 af lillewonder (Slettet)

Okay, tak for hjælpen du.


Skriv et svar til: Reducering af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.